teisipäev, 12. mai 2020

Amy Stewart. KURJAD TAIMED


Taim, mis tappis Sokratese ja teised botaanilised kurikaelad

Raamat kuulub sarja „Looduse lood“
Tänapäev, 2017
268 lk.

Autor ei kirjutanud seda raamatut selleks, et hirmutada inimesi loodusest eemale hoidma. Tegelikult on eesmärk hoopis vastupidine. Kõigile teeb rohkem looduses viibimine head – ent peaksime alati aru saama, et loodus on võimas. Ja ühel päeval võib taimeriigi tumedam pool end meile ilmutada ja kui see juhtub, peaksime olema selleks valmis.

Taimed väärivad valvsat austust. Nad võivad meid toita ja tervendada, ent ka hävitada. Mõne selles raamatus esineva taimega on seotud üsnagi skandaalsed lood. Üks taim, surmaputk, tappis Sokratese, ning kõige pahelisem taim kõigist – tubakas – on nõudnud 90 miljoni inimese elu. Milline väike stimuleeriva mõjuga põõsas põhjustas sõja?  Upsujuurt kasutasid Vana-Kreeka elanikud ühes kõige varajasemas keemiasõjas.

Võite aastaid oma aeda harida, ilma et kunagi tunnetaksite sellise taime  nagu käoking halba mõju – selle taime rõõmsailmelised sinised õied sisaldavad mürki, mis toob kaasa lämbumissurma. Tuntus nõiajoogina keskajal kindlustas taimele staarirolli Harry Potteri lugudes, kus professor Snape seda pruulib oma abilise jaoks.

Milliseid taimi kasutavad Lõuna-Ameerika ja Aafrika pärismaalaste hõimud noolemürkidena praegugi? Milleks kasutatakse Amasoonase kaapivääti? Millise puu otsas kasvavad beetlipähklid? Beetlipähkli mälumise komme ulatub tuhandete aastate tagusesse aega. Ja mis on riitsinus ning kuidas seda kasutatakse?

Miks on surmavad mais, rabarberi lehed, aeduba e. türgi uba, india pähkel ja kartul? Milliseid tervisehäireid tekitab tungaltera, mida teravailjapõldudelt ikka püütakse eemaldada? Tungalteri on erinevatel rohttaimedel ja teraviljal üle 50 liigi.

Kui mängu tuleb päike, siis fototoksilised taimed rakendavad teda oma laastamistöös – nende mahl kõrvetab nahka siis, kui see on päikese käes. Mõnel puhul teeb taime või selle viljade söömine inimese tundlikuks päikesepõletuse suhtes. Üks kõige fototoksilisemaid taimi on hiid-karuputk.

Üsna laialdaselt kasvatatav inglitrompet tekitab nägemisprobleeme, mistõttu tuleks taimest eemale hoiduda. Alraun ei pruugi olla maavitsaliste sugukonna kõige hullem kõrilõikaja, ent kindlasti on tal kõige hirmsam kuulsus. Milline on alrauni e. mandragora mõju inimesele? Oli levinud uskumus, et alraun kisendab, kui ta maa seest välja tõmmata- mõnikord nii valjusti, et karjed tapsid igaühe, kes neid kuulis.

Taimed, mis on koletislikult halbade kommetega, väärivad samuti, et neid tuntaks – pueraariad on Ameerika lõunaosariikides õginud sõidukeid ja hooneid. Kohutav laibalill haiseb surnukehade järele, lihasööja kanntaim on suuteline nahka pistma hiire. Vilistav okkaline akaatsia pakub peavarju agressiivsete sipelgate armeele, kes ründavad kõiki, kes puu lähedale satuvad.

Kui raamat teid lõbustab, ehmatab ja valgustab, on autor oma ülesandega hakkama saanud. Ta pole botaanik ega teadlane, pigem kirjanik ja aednik, kes on loodusmaailmast võlutud. Siit raamatust leiab kõige põnevamad ja kurjemad taimed tuhandetest, mis maailmas kasvavad. Ja lõpuks – ärge eksperimenteerige tundmatute taimedega ega alahinnake taimede väge.

Kasutage mürgiste, raviotstarbelist ja söödavate taimede määramiseks usaldusväärseid allikaid. (Internetis ringleb suur hulk valeinfot, selle usaldamisel võivad olla traagilised tagajärjed.) Autor ei kohkunud raamatus kirjeldamast ka joobnustavaid taimi, ta tegi seda hoiatamise eesmärgil.

Amy Stewart kinnitab, et on taimeriigi kriminaalsest elemendist lummatud. Talle meeldivad head võllaroad, olgu siis tegemist aianäitusel välja pandud tohutu kütus-piimalillega, söövitava mahlaga pliiats-kaktusega, mis tekitab nahale rante, või kõrbes õitseva hallutsinogeense sortsi-ogaõunaga. Ja need saladused ei hiili ringi kusagil kaugel džunglis, need on peidus meie endi aedades.

Raamatut luges: Kersti Joonsalu
Raamatuga saab tutvuda: teabekirjanduse saalis (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1415323

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar