esmaspäev, 15. aprill 2013

Kultuurikonksu viimase vooru võitjaid ootavad imelised auhinnad!

Kultuurviktoriini „Kultuurikonks“ viimane voor on täies hoos. Eriliseks teeb selle vooru see, et küsimuste seas on kaks, mis annavad võimaluse koguda rekordarv punkte. Vastused saata 21. aprilliks e-posti aadressil kultuurikonks@gmail.com või tuua Viljandi Linna-raamatukokku. Lisada nimi, vanus ja kontaktandmed. Kultuurihuvilisi kultuurikonksutajaid innustavad seekord ka suurepärased auhinnad:

Pärimusmuusika Keskus kingib parimale 2 pääset 26. aprillil toimuvasse Tantsumajja, kus tantsuks loovad meloodiaid klaver ja saks. Tantsumajas saab osa labajala keerutamise õpitoast Kristiina Kipperi eestvedamisel. Lisaks mängivad seekordses „ebatavalises“ tantsumajas:

Klaveril Lauri Lüdimois
Lauri Lüdimois on laia muusikalise silma- ja huvideringiga pianist ja helilooja. Lõpetas 2010. aastal Viljandi Kultuuriakadeemia jazzklaveri erialal, õppis seejärel Gotlandi Heliloojate koolis ja hetkel on käimas õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias heliloomingu erialal.
 
Saksofonil Marko Mägi
Marko Mägi on üks esimesi saksofoniste Eestis, kes pööras oma pilgu jazzmuusika avarustest pärimusmuusika mõõtmatute rikkuste poole. Esile tõstmist vääriksid erinevad koostööprojektid - Anu Taul ja sõbrad, Liisi Koikson ja Helletuse, ja muidugi Karoliina Kreintaal ja ansambel Kramp. Lisaks muusiku tööle õpetab Marko lapsi Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias ja juhib õppetööd Viljandi Muusikakoolis.
 
Ansambel Knihv
Kaks viiulit ja trumm. Võnkuvad kehad. Iseäralised meloodiakeerutused, mis pidevas liikumises unelevhabraste ja tummiste helimaastike vahel. Tants peegeldumas läbi meie - enne ja nüüd. See on energiast pakatav ansambel Knihv, mille repertuaariks peamiselt vanem eesti tantsumuusika. Uue hooga labajalavalsside, polkade ja muude peenemate tantsude ümber keerlev mäng on paljuski inspireeritud vanade viiuldajate viguritest, mis üles leitud eelmisel sajandil salvestatud krõbisevatelt arhiivilintidelt. Sealt kuuldud viiulite energia ja hoog andis Maarja Nuudile tõuke süveneda sellesse maailma ning peagi leidis ta enda kõrvale ka Karoliina ja Tõnu, kellega aastast 2010 triona musitseeritakse. Koosseis: Maarja Nuut (viiul, laul), Karoliina Kreintaal (viiul, laul), Tõnu Tubli (löökpillid, kellamäng)
Torupilli Jussi Trio
Torupilli Jussi Trio moodustavad ümberhäälestatud viiulid ja möödunud sajanditest tänapäeva toodud torupillikõla. Selle ansambli esituses kõlavad hoogsad ja omanäolised tantsulood kunagise Hiiumaa torupillikuninga Jussi repertuaarist. Rõhk on autentsusel ja ehk ka sama pöörasel meeleolul, just nagu Jussil kunagi kombeks oli. Saja aasta tagust maailma taaselustavad viiulitel Karoliina Kreintaal ja Eeva Talsi ning torupillil Cätlin Mägi.


Muusikasündmuste korraldaja Aivar Trallmann auhinnalise koha võitjale välja pannud 2 piletit 30. mail kell 19 Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimuvale Korea traditsioonilise muusika- ja tantsuansambli JAN CHI MA esinemisele.

Korea traditsioonilise muusika- ja tantsuansambel JAN CHI MA DANG (löökpillid, tants, laul)
Kunstiline juht Seo Gwang-il
Kava: I “Kurjade vaimude väljaajamine”, II “Haarav meelelahutus”

Jan Chi Ma Dang asutati 1992. aastal Korea suurlinnas Incheonis ja paistab silma oma võimekate instrumentalistide, loomingulisuse ning meisterlikkusega. Korea traditsiooniliste rituaalide kõrval on ansambli repertuaaris mitmeid värvikaid löökpilli- ja crossover etendusi. Jan Chi Ma Dang korraldab ka meistriklasse, õpetades korea traditsioonilist etenduskunsti ja klassikalist muusikat gukak’i. Ansambli tegevus põhineb selle juhi Seo Gwang-il’i ja tema liikmete poolt järjepidevalt läbiviidud uurimistööle ja sügavatele teadmistele kultuuripärandist. Ansambel on seadnud oma eesmärgiks tutvustada Korea traditsioonilist näitekunsti ja muusikat kogu maailmas. Jan Chi Ma Dang on mitmete rahvuslike konkursside võitja. Teda on kutsutud esinema arvukatele festivalidele ja ida muusikale ja kultuurile pühendatud üritustele paljudes maades, sh Prantsusmaa, Taani, Singapur, Hiina, Jaapan, Taiwan, Soome Leedu, aga ka Austraalia ja Ameerika.

Ansambli juht Seo Gwang-il on õppinud korea traditsioonilist muusikat Chungangi Ülikoolis ja täiendanud end sellel ala ka Seouli Rahvuslikus Ülikoolis. Ta on Korea vaimse kultuuripärandi – traditsioonilise rändteatri Namasadang asjatundja ja üks osatäitjatest. Seo Gwang-il on Seouli Trummifestivali löökpillimängijate konkursil võitja. Ta on Korea Traditsioonilise Etenduskunsti Assotsiatsiooni Incheoni haru direktor ja Korea traditsioonilise muusika festivali Bupyeong Pungmul kunstiline juht. Seo Gwang-il töötab instruktorinaKorea Kultuuri- ja Turismiministeeriumi juures tegutsevas traditsiooniliste etenduskunstide haridus- ja arenduskeskuses.

Jan Chi Ma Dang’i etteaste esimene osa “Kurjade vaimude väljaajamine” tutvustab tseremoniaalseid laule ja tantse, mida esitatakse matuserituaali käigus lahkunu vaimu rahustamiseks ning elavate lohutamiseks ja rõõmustamiseks. Iidsed tavad seovad elu ja surma, inimeste ja jumalate maailma ühtseks tervikuks. Kava teises osas Haarav meelelahutus” esitab ansambel Samulnori – neljale korea traditsioonilisele löökpillile (Kkwaenggwari – väike gong, jing – suur gong, janggu – liivakellakujuline trumm, buk – tõrrekujuline trumm) loodud muusikat, lehvikutega rahvatantsu Chook won mu ja sajanditevanust armastusele pühendatud rahvalaulu Ah-ri-rang (pealkiri tähendab nii 'kaunist armastatut' kui ka 'igatsust sügavalt armastatud inimese järele').
 
 

Viljandi Linnavalitsus rõõmustab osalejat rahvusmustriga ehitud märkmikuga


Lisaks loosime Viljandi Linnaraamatukogu poolt kõigi osalejate vahel Kultuurikonksu logoga tassi!

NB! Kultuurikonksu viktoriinisarja jooksul enim punkte saanud vastajate auhinnafondi kuuluvad:


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar