teisipäev, 29. märts 2016

Omaloominguvõistlusest seestpoolt


2016. aastal toimub Viljandimaa noorte omaloomingu võistlus juba 19. korda. Projekti eesmärk on algusest peale olnud julgustada noori ennast kirjandusliku omaloomingu kaudu julgemalt väljendama.
 
Olen omaloominguvõistluse korraldamise taga 2009. aastast alates. Korraldajana mu postkasti saadetud töid lugedes tundub, et tekstid on aasta-aastalt muutunud isikupärasemaks. Kui algusaegadel oli tunda tugevat emakeeleõpetaja suunamist, siis ajapikku on esitatud kirjutistes muutunud iga sõna siiramaks ja on äratuntavalt noore päris enda oma. Eks on aru saadud, et žürii koolikirjandeid antud kontekstis ära märkima ei hakka. See tagasiside ja sünergia, mis võistluses olijate - nii noorte kirjutajate kui žürii - poolt tuleb, motiveerib igal aastal uuesti alustama. Miskit imelist on selles peidus. Saada osa ja jagada loomisrõõmu. Võimalus rääkida intiimsetest asjadest. Avaldada oma mõtteid. Ja minule - kuulata ja vahendada neid mõtteid.
 
Aastad on tõestanud, et tunnustus motiveerib noori. Esimestel aastatel tuli preemiafond Minni Nurme ja Salme Ekbaumi lähisugulastelt, kuid hiljem on preemiafondi jaoks tuge leitud erinevatelt fondidelt. Viimasel kahel aastal on Kultuurkapital sõlminud laureaatidega stipendiumilepingud.
 
 
Laureaatide töid on lisaks iga kolme aasta tagant koostatavale kogumikule ja kohalikule ajalehele avaldatut ajakirjas „Värske Rõhk“. Varasematest aastatest on omaloominguvõistlusel osalenud noorte nimedest siiani tuttava kõlaga Sten Aus, Ketlin Beljaev, Elari Ennok, Taavi Hüva, Kristel Kangilaski, Mikk Maaten, Laura Mallene, Laura Mets, Kadri Noormets, Liisi Närep, Laineli Parrest, Triin Põldra (aka Nirti), Juhan-Mart Salumäe, Aleksandra Tšoba, Jaanus Uibu jpt.


Heade soovidega
Veronika Raudsepp Linnupuu
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar