kolmapäev, 25. november 2020

Kurt Vonnegut. Harmagedon tagasivaates


J
a teisi uusi ja avaldamata kirjutisi sõjast ja rahust

Tänapäev, 2009 
223 lk.

Autori poeg Mark Vonnegut ütleb raamatu sissejuhatuses oma isa kirjutamise kohta, „Ta romaanid, kõned, novellid ja isegi raamatukaantele trükitud kommentaarid on väga hoolsalt meisterdatud. Kes arvab, et Kurti naljad või esseed tulid lihtsalt või on ülejala kirjutatud, ei ole ise kunagi kirjutada üritanud.“

Raamatus on 12 teksti, mis ei ole varem avaldatud. Kõik tekstid käsitlevad kahte teemat – sõda ja rahu. Neid teemasid vaatab autor läbi inimsuhete ja suhtumiste. Ükski rahvus ei ole hea või halb – jõhkardeid on igal pool. Palju olulisem on see, kui kaua suudab üks inimene hoida endas hoolivust ja austust teiste inimeste suhtes.

Erakordne anne on kirjutada Dresdeni pommitamisest nii, et see paneb lugeja ühtaegu muigama ja muudab kurbusest silmad märjaks. Kujutleda lugedes lapse mõtteid keset rusudes linna, sõduri soovi ellu jääda, naise tuimust elu suhtes – inimloomus ei ole aastatuhandete jooksul just palju muutunud – oleme sellised ka täna.

„Ta (Kurt Vonnegut) mõtles tahes-tahtmata, et kogu selle raha, mis me kulutasime kusagil kaugel asjade õhkulaskmiseks ja inimeste tapmiseks, pannes kogu maailma inimesed end vihkama ja kartma, oleks võinud parem kulutada avalikule haridusele ja raamatukogudele. Raske on kujutleda, et tal ajaloolises plaanis õigus poleks – ja ilmselt see ongi juba tõestatud“. (Mark Vonnegut)

Lõpetuseks Kurt Vonneguti tsitaat, tema viimase kõne lõpust, mis sobib ideaalselt tänasesse päeva. „Ja kuidas me peaksime selle apokalüpsise ajal käituma? Me peaksime kahtlemata olema üksteise vastu ebatavaliselt kenad. Aga lisaks ei tohiks me enam nii tõsised olla. Nali aitab kõvasti. Ja võtke koer, kui teil juba pole.“

Head lugemist!

Raamatut luges: Reet Lubi
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/517035

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar