teisipäev, 5. juuli 2022

Måns Mosesson. TIM. AVICII ELULUGU

Tänapäev, 2021
366 lk. + 16. l. ill.

Läinuks Timil teisiti, oleks võinud selle raamatu pealkiri olla AVICII EDULUGU - paraku nii ei läinud. Kõigest 28 aastasena otsustas miljonite noorte iidol meie hulgast lahkuda.

Stockholmis üles kasvanud, pigem nohiklik ja omaette hoidev heledapäine poiss Tim Bergling ei tundunud toona kuidagi Hollywoodi staariks sobilikuna. Ometi see juhtus üsna pea kui ta oli muusika tegemise juurde jõudnud. See haaras ta niivõrd endasse, et noormees unustas arvutimängud, õppimise, söömise, magamise ja isegi enda probleemse näonaha, mida teismelised ikka häbenevad.

Artistinimi Avicii tähendab kohta, kus patused saavad kogeda uuestisündi, et oma patte läbi elada. Tema julgus ja mänguline viis ühendada erinevaid muusikastiile, pälvis nii fännide kui ka teiste muusikute seas suurt tunnustust. Helgus ja lootus, usk paremasse tulevikku andis paljudele noortele jõudu karmidel aegadel vastu pidada. Ta tõusis esile 2011. aastal oma singliga "Levels". See lugu tõi noorele heliloojale YouTube`s 20 miljonit vaatamist ja üle 100 000 jälgija Facebookis.

Eufooria kuningas, kes oli teiste jaoks loonud imelisi heliridasid, kannatas samal ajal kuulsuse raske koorma all.

„Olin rumal ja naiivne, lõputul turneel - mis sa arvad, mis juhtub siis, kui oled maakerale ringi peale teinud? Siis hakkad lihtsalt uuesti otsast pihta.“ (lk. 149)

Tüütud fännid, ahned managerid, kes pikivad esinemise graafikud tihedamaks kui 24/7 lubada suudab. Unetus, ületöötamine, halb tervis, ülepinge, alkohol, opioididest tekkinud sõltuvus, need kõik viisid lõpuks Timi tema elu kuristiku äärele, kust ta tagasi enam tulla ei osanud. Ühel hetkel ta murdus ja ei jõudnud enam nii jätkata. Bergling loobus tuuritamisest 2016. aastal, olles kannatanud mitu aastat stressi ja kehva vaimse tervise all. 20. aprillil 2018 sooritas ta Omaanis Masqaṭis puhkusel olles enesetapu.

„I get robbed of all my sleep
As my thoughts begin to bleed
I´d let go, but I don`t know how
Yeah, I don`t know, but I need to now“ (lk. 318)

See raamat on autoriseeritud biograafia ja kogu Avicii raamatule kuuluv müügitulu suunatakse sihtasutusele Tim Bergling Foundation, et toetada noorte psüühikahäirete ja enesetappude ennetustööd.

Raamatut luges: Jane Haavel
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/2010891

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar