kolmapäev, 20. mai 2020

Simon Sebag Montefiore. ROMANOVID 1613-1918


Varrak, c2016, 2018
916 lk.

Ajaloolane, ajakirjanik, saatejuht – S. S. Montefiore avaldas selle mahuka teose (916 lk) 2016. aastal. Raamat on leidnud palju kõlapinda, nii kiidusõnu ja auhindu kui ka negatiivseid arvustusi, enamus neist Venemaal, mis on ka üsna loogiline, arvestades raamatu sisu. Romanovid olid tänapäeva edukaim dünastia, valitses kuuendikku kogu maailma pinnast. Kuidas muutis üks suguvõsa sõja laostanud vürstiriigi maailma suurimaks impeeriumiks? Ja kuidas nad selle kõik kaotasid?

Raamat on ilukirjanduslik-ajalooline ülevaade Romanovite dünastiast, alates esimese tsaari Mihhail Romanovi troonile tõusust kuni Nikolai II ja tema pere õnnetu lõpuni. Autor toetub väga paljus arhiividokumentidele, päevikutele ja seni avaldamata allikatele. Viimaseid tasub tähelepanelikult lugeda, need on väga huvitavad.

See on lugu kahekümnest tsaarist ja tsarinnast, mõned neist olid geeniused, mõned neist hullumeelsed, kuid nende kõigi eesmärgiks oli seda suurt impeeriumi üles ehitada- ja laiendada. See aga omakorda oli segatud vägivalla, vandenõude, rivaalitsemisega. Raamat ei ole akadeemilise stiiliga, vastupidi. Usun, et autor kirjutas seda pidades silmas laiemat lugejaskonda. Jälgimine on lihtsamaks tehtud erinevate moodustega – sugupuu, kaardid, joonealused selgitused jne. Peatükid on jagatud vaatusteks ja stseenideks. Kui Venemaa ajalugu, dünastiate ajalugu huvi pakub, siis soovitan lugeda, seda raamatut jagub nädalateks.

„“Troonide mäng“ tundub sellega võrreldes nagu külakirikuõpetaja teeõhtu.. Montefiore oivalist kirjeldust lugedes on raske ette kujutada, kuidas monarhia nende katastroofilisel juhtimisel üldse võis püsima jääda“ (Anton Beevor, Financial Times).

Raamatut luges: Valli Tammsalu
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: hthttps://www.lugeja.ee/record/1405122

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar