neljapäev, 1. oktoober 2020

1. oktoober - Peeter-Johannes Ruubel

URL: http://www.ra.ee/fotis/index.php/et/photo/view?id=578865
Peeter-Johannes Ruubel

1.10.1885 Kaarli vald – 24.12.1957 Tallinn
Eesti advokaat

 

Peter Ruubel sündis 18. oktoobril 1885. aastal Kaarli vallas Viljandimaal talupidajate pojana. Õppis Paistu kihelkonnakoolis, Tartu reaalkoolis ja õigusteadust Tartu ning Moskva ülikoolides. Lõpetas 1911. aastal Moskva ülikooli õigusteaduskonna esimese järgu diplomiga. Tegi pikema reisi ldamaile ja asus advokaadina praktiseerima Narva, kust siirdus varsti Tallinna (1912-1914; uuesti aastast 1919). Töötas 1921. aastast ühtlasi ka välisministeeriumi juriskonsuldina ja osales mitmel rahvusvahelisel konverentsil, näiteks 1922. aasta Haagi konverentsil.

Oli aastail 1915-1918 sõjaväeametnikuna Peterburis, 1918-1919 Eesti Ajutise Valitsuse kantseleiülemaks ja Asutava Kogu liikmeks tööerakonna rühmas. Võttis osa Moskva Eesti Üliõpilaste Seltsi asutamisest ja organiseerimisest ning Moskva Eesti Seltsi tegevusest. Oli ühes prof. A. Piibuga Vene Asutava Kogu valimisseaduse väljatöötamise komisjoni liikmeks Eesti Maanõukogu esindajana ja tegutses Eesti autonoomia seaduse läbiviimisel Vene. võimude juures.

Peeter Ruubel on tegutsenud ka Eesli väliskomisjonis Peterburis, olnud „Riigi Teataja" vastutajaks toimetajaks, Eesti Ajutise Valituse juriidilise komisjoni esimeheks, Asutava Kogu põhiseaduse komisjoni esimeheks lühemat aega, Venemaaga vangide vahetamise konverentsi liikmeks Tartus.

Võtnud ka osa Eesti-Vene rahukonverentsi eelnõupidamisest teiste Balti riikidega: käsutati välisministeeriumi poolt eriülesannetega Vene välisasjade komissari Litwinowi juurde Kopenhaagenisse Tartu rahuläbirääkimiste ajal. 1919. aastal võttis osa Balti riikide konverentsist Tallinnas ja majanduskonverentsist Haagis. Avaldanud eriraamatuina mitmed tööd noorsoo, poliitika ja ühiskonda puudutavate küsimuste üle. Teinud kaastööd ajakirjandusele ja tõlkinud ühiskonnateaduslikke raamatuid eesti keelde.

Peeter Ruubel oli Noor-Eesti liige.

 

Allikad:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar