reede, 3. september 2021

3. september - Helle Paldra 75

Helle Paldra

3.09.1946
Tantsupedagoog

Pärast keskkooli läks Helle Paldra Tartu Ülikooli eesti keelt ja kirjandust õppima ning töötas kooli kõrvalt Tartu lähedal Rahinge koolis pioneerijuhina. Seejärel õpis Viljandi kultuurikoolis balletti, rahvatantsu ja teiste rahvaste tantse. 
Allikas: Sakala 22.06.2005 
 
Viljandi Linnavolikogu 2018. aasta elutööpreemia kandidatuuriks seatud ettepanekus kirjutatakse nii: „Helle Paldra on aastakümneid olnud teenekas kultuurielu ning tantsuharrastuse arendaja ja eestvedaja Viljandis. Ta on tunnustatud mitmekülgne tantsuõpetaja, kes on õpetanud mitu põlvkonda lapsi / noori / täiskasvanuid tantsima rahva-, peo- ja võistlustantsu. 
Helle Paldra asus tööle Viljandi pioneeride majas (praegune huvikool) 1970. aastal, olles algul näite- ja rahvatantsuringi õpetaja. Igal aastal lavastati tema eestvedamisel paar täispikka etendust ning tema juhendatavad rahvatantsurühmad olid väga hea tasemega. 1977. aastal alustas Helle Paldra noorte võistlustantsijate treenimist ning asutas võistlustantsuklubi „Linavästrik“, kus tantsis ja treenis igal hooajal vähemalt 30 võistlustantsupaari. Lisaks treeneritööle oli Helle Paldra vabariiklikult tunnustatud  B-kategooria kohtunik. Võistlustantsu eratunde annab õpetaja Helle ka praegu. 
1984. aastast oli Helle Paldra rahvusvahelise tantsuturniir „Sõprusring“ peakorraldaja. Turniir tõi Viljandisse palju võistlustantsuga tegelevaid lapsi, noori ja täiskasvanuid. Viljandi linna ainsa võistlustantsuklubi "Linavästrik" looja ja edendaja. Lisaks laste treenimisele on Helle Paldra olnud Viljandis täiskasvanute tantsuklubi „Promenaad“ eestvedaja. Tantsuklubil Promenaad täitus 2017. aastal 35. tegevusaastat.“ 
 

Luulekogud 

  • Igal hetkel on uued värvid (Luuletused Artur Runge fotoalbumis. 2012) 
  • Loojangumeri (2020)
  • Olen kui vikerkaar (2010)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar