esmaspäev, 1. juuni 2020

Ray Bradbury. 451 FAHRENHEITI


Hea Lugu, 2019
191 lk.

1953. aastal ilmunud ulmeromaan ei ole täna enam mitmes aspektis ulme vaid meie igapäev. Õnneks on paljutki veel vanaviisi, mille üle rõõmu tunda ja sõpradega arutleda.

Guy Montag on tuletõrjuja, kelle ülesanne ei ole tulekahjusid kustutada vaid põletada keelatut. Inimestel peab olema kõik lihtne ja ühtmoodi arusaadav. Kõigile tuleb pakkuda ühesugust muusikat ja jututeemasid, telerist tulevad saated peavad olema iga kõneluse keskpunkt.

Tehnoloogia võimaldab kõik pakutava endale kõrva toppida ja unustada enda ümber olevad inimesed. „… Ta on väikesed Merikarbid, sõrmkübarasuurused raadioaparaadid, sügavale kõrvadesse toppinud, ning tema ärkveloleva teadvuse kaldaid uhab ja peksab helide elektronookean – muusika ja kõne, muusika ja kõne …“ (lk 22) Üle poole sajandi tagasi oli see ulme aga täna kuulame soovitusi, et kõrvaklappidega liikluses olemine on ohtlik ja hajutab tähelepanu.

Meditsiinis on toimunud tohutud arengud ja keegi ei pea ulmeliseks vereülekandeid ega elundidoonorlust, mis raamatus ulmelist osa väljendab. „… Uus veri, mis naise soontes voolas, näis olevat teda uuendanud. Tema põsed olid väga roosad, tema huuled väga värsked ja värviküllased ning tundusid pehmete ning rahulikena. Seal oli kellegi teise veri. Kui saaks ka ihu, aju ja mälu uutega asendada! ...“ (lk 27)

Meelelahutus ja töö – kas nende kõrvale peaks inimese elus veel miskit mahtuma? Kindlasti on lihtsam, kui iga kliki järel on meil piisavalt rõõmu, et mitte mõelda-arutleda filosoofilistel teemadel. „… Elu on lühike, oluline on ainult töö ja et pärast tööd oleks lõbu laialt. Milleks siis õppida veel midagi peale nuppudele vajutamise, lülitite klõpsutamise, mutrite ja poltide keeramise? …“ (lk 70)

Tänapäeva kiire elutempo nõuab planeerimist, et pereelu kulgeks sujuvalt. Kõik tööülesanded, laste huviringid ja –tunnid peavad klappima nagu kellavärk. Paljud eelistavad, et nende laste õpetamise ja arendamisega tegeleks inimesed, kes on selleks vajaliku väljaõppe saanud. Kodus on „lapsehoidjateks“ erinevad tehnilised vahendid, millel tuleb ainult nuppe keerata. „… Ma panin lapsed kooli, kus nad on üheksa päeva kümnest. Mul tuleb neid taluda kolm päeva kuus, kui nad on kodus, ja see pole sugugi paha. Viin nad võõrastetuppa ja keeran lülitit. …“ (lk 116)

Milline on elu ilma raamatuteta, ilma mitmekesise muusika ja kunstita? Kas meile piisab masinatest, millel klikkides tunneme elevust ja rõõmu ning vaatame ühesuguseid filme, kuulame ühesugust muusikat? Raamat annab hea võimaluse mõtiskleda tänapäeva ühiskonna ja ligi 70 aastat tagasi kehtinud arusaamade üle, vaadata iseendasse ja sõpradega selle üle arutleda.

Head lugemist!

Raamatut luges: Reet Lubi
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1938660

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar