reede, 12. veebruar 2021

VLRK 110: Lugemisbingo nurkademängu lugemissoovitus

Lugemisbingo on raamatukogu juubeli-aasta tähistamiseks toimuv vahva mäng kõikidele, kes lugeda mõistavad. Mängus osalemine on lihtne - tuleb vaid mängulehel olevatele teemadele loominguliselt lähenedes end kõnetavaid raamatuid lugeda.

Mängulehti ootame novembri lõpuni ning valida saab nelja mängumeetodi vahel: lugeda vaid 4 nurga teemaga sobivaid teoseid, ruudustikul diagonaali moodustaval 9 teemaga sobivaid raamatuid, lugeda koguni 25 ruudu väljakutset või kirjutada meile kolme vabalt valitud ruudu teemasse sobiva raamatu lugemissoovitus. Lugemissoovitus võib olla lühike või pikk, ent kindlasti peaks ta vastama küsimusele, miks Te seda raamatut ka teistel lugeda soovitaksite?

Kaasalööjate vahel lähevad aasta jooksul loosi toredad auhinnad – raamatud ja sünnipäeva-meened. Kõikide bingomängu kategooriate ja/või lugemissoovituse mängus osalejate vahel loositakse detsembris peaauhinnad. 

Lugemisbingo reeglitega saate tutvuda meie blogis, raamatukogu lettidel olevate mängulehtede tagaküljel või raamatukogu kodulehel

Mängulehti ja/või lugemissoovitusi võib igal ajal saata e-postile kultuurikonks@gmail.com, esitada vabas vormis paberil teenindussaalidesse või täites veebis mänguankeet.

Raamatud, mille pealkirjas on sõna "raamatukogu"


Petrone Print, 2017
94 lk.

„Aga kui ma loen mõnda lahedat juturaamatut, siis võib ikka mõelda küll, et ma olen just ise igasuguste põnevate sündmuste keerises!“ jätkas Tähenärija. „Tegelikult istun mõnusasti tugitoolis ja mul on lahedalt šokolaadi käepärast, aga ettekujutuses olen hoopis tormisel merel ja võitlen mereröövlitega? Mõnikord isegi nälgin natuke, aga ainult ettekujutuses, sest päriselt on mul kõvasti šokolaadi ja vahel isegi kooki või küpsiseid. Mulle see ettekujutamine ikka meeldib täiega!“ „Just,“ ütles Kriksadull. Ta oli natuke aega vait ja ütles siis ausalt: „Aga šokolaadi mõte ei ole sul eriti hea. Sa ei teagi, missuguse šokolaadise sõrmejälje ma su Punamütsikese raamatusse tegin. Ainult selle pärast, et mul oli šokolaad käepärast, kui ma Punamütsikese raamatut vaatasin.“ See on kuues raamat noorele lugejale mõeldud sarjast, kus meie lemmikkirjanikud valivad oma loomingust enda lemmikud ja kommenteerivad neid.

Raamatu saab laenata 2. saalist (ilu- ja teabekirjandus)
Genevieve Cogman NÄHTAMATU RAAMATUKOGU
Varrak, 2018
288 lk.

Irene on raamatukoguhoidja. Tõsi, Raamatukogu on selline, mis ei laena ühtegi raamatut välja. Ja asub see... väga paljude paralleelmaailmade vahel, ent mitte üheski neist. Seetõttu sarnaneb raamatukoguhoidja töö pigem spiooni omaga: Irene ülesanne on minna kohale, osta, varastada või ükskõik millisel moel hankida raamat ja tuua see Raamatukokku. Maailmad on erinevad ja seetõttu võivad isegi klassikalised teosed neis pisut erineda. Näiteks on „Faustis” mingi sõna vahetusse läinud. Või on vennad Grimmid leidnud oma raamatusse täiendava muinasjutu või paar. Mõned raamatud on unikaalsed, seotud ainult ühe konkreetse maailmaga, mõned võivad aga reeta Raamatukogu saladusi. Esialgu tundub kõik lihtne: minna kena praktikandi saatel Londonisse, võtta raamat, tulla märkamatult tagasi. Aga raamat on juba varastatud ning seda näivad otsivat väga mitmed jõud alustades Liechtensteini saadikuga ja lõpetades salaühingutega. Liechtenstein, muide, on üks Euroopa suurjõude, sest just seal valmistatakse haldjate võluväe abiga maailma parimaid tsepeliine. Geneviene Cogmani „Nähtamatus raamatukogus” on salapära ja maagiat, ustavust ja reetmist, aurupunki ja armastust raamatute vastu – lühidalt: see on hõrk kokteil igale maitsele.

Raamatu saab laenata 2. saalist (ilu- ja teabekirjandus)
Rachel Lucas RAAMATUKOGU TELEFONIPUTKAS
Eesti raamat, 2020
323 lk.

Maaliline külake Cotswoldis on ideaalne pelgupaik tööstressist vaevatud ja läbipõlenud Lucyle. Pealegi tal vedas – olematu üüri eest õnnestus leida igati sobiv majake. Tal pole tarvis teha muud, kui hoida silma peal oma erakordselt krapsakal ja sihikindlal, veidi üle üheksakümnesel naabril Buntyl. Lucyl on plaanis koos oma West Highlandi terjeri Hamishiga lihtsalt puhata, lõõgastuda, lugeda ja igasugu argiaskeldused unustada. Aga Little Maudley küla elanikel on teised mõtted ja peagi on ta osaline plaanides, mille tulemusel peab likvideerimist ootavast vanast telefoniputkast saama vabatahtlike toel tegutsev raamatukogu. Kohalikele abiks olles saab naine sõbraks puuonne ehitava Samiga ja külaelu võlud hakkavad talle tasapisi meeldima. Lisaks tundub, et ka Buntyl on telefoniputkaga oma suhe, ja tasapisi hakkavad päevavalgele tulema saladused, mida vana naine on varjanud aastakümneid … „Raamatukogu telefoniputkas“ on soe ja tujutõstev lugu uutest algustest, mis viib lugeja maalilise külaelu keskele. See elurõõmust pulbitsev raamat keskendub sellele, mis on elus oluline: sõprusele, armastusele ja kogukonnale. Lugeja ette astuvad usutavad ja elutruud tegelased maailmas, kuhu igaüks meist tahaks paariks tunniks pageda.


Raamatus tegutseb raamatukoguhoidja


Raamatu saab laenata 3. saalist (laste- ja noortekirjandus)
Martin Widmark
 RAAMATUKOGUMÕISTATUS
Egmont Estonia, 2015
204 lk.

"Raamatukogumõistatuses“ kaovad Valleby raamatukogust väärtuslikud raamatud. Kuidas see ometi võimalik on, kui kõik hinnalised raamatud peaksid häiresüsteemi undama panema? Lasse ja Maia on hämmingus, politseiülemast rääkimata! LasseMaia detektiivibüroo raamatuseeria on rootsi laste vaieldamatu lemmik, mille esimesed raamatud on saanud ka eesti lastelt kõvasti kiita! Nüüd saavad algkooliealised lõpuks kahes uues raamatus end haaravatesse detektiivilugudesse unustada! Kui soovid lapses äratada lugemishuvi, siis on LasseMaia raamatu lapsele pihku pistmine on üks parimaid abimehi! "Raamatukogumõistatus" on eesti keeles juba kaheteistkümnes LasseMaia raamat

Kupar, 1995
189 lk.

Stephen King on maailma tuntuimaid õuduslugude autoreid; tema enam kui 40 raamatut kuuluvad ülemaailmsete bestsellerite hulka ning nende põhjal on lavastatud verdtarretavaid õudusfilme. 

Stephen Kingi õudusromaanis „Raamatukogupolitseinik“ saab raamatukogu raamatu kaotamisest ja mitteõigeaegsest tagastamisest alguse tõeline õudus.

Raamatu saab laenata 2. saalist (ilu- ja teabekirjandus)
Kelly Harms RAAMATUKOGUHOIDJA AMY BYLERI TAGASTAMISTÄHTAJA ÜLETANUD ELU
Ersen, 2020
301 lk.

"Elu on nagu raamat: et heade kohtadeni jõuda, tuleb lehte keerata. Ületöötanud ja alahinnatud üksikema Amy Byler vajab puhkust. Kui süütundest vaevatud abikaasa, kes ta maha jättis, välja ilmub ja ütleb, et lapsed võivad suvel tema juures olla, võtab Amy pakkumise vastu ja pageb Pennsylvania maakolkast New York Citysse. Tavaliselt tasakaalukas ja leebe Amy laseb end viimaks vabaks linnas, mis iial ei maga. Ta avastab elu täis kultuuri, elukogemust ja – pärast sõprade põgusat julgustamist – pimekohtinguid. Kui üks kindel mees Amy südamesse kinni jääb, ähvardab naist oht end sellesse ootamatusse põgenemisse sootuks kaotada ja kui suvi läbi saab, taipab Amy liiga hilja, et tema ees seisab võimatu otsus: jääda oma elu uude põnevasse peatükki või naasta selle juurde, mille ta maha jättis. Enne kui ta valida jõuab, viib õnnetus need kaks maailma kokku ning Amy seisab silmitsi tulevikuga, kus ta võib ühe hetkega kaotada iseenda mõlemad pooled ja kõik oma unistused."


Raamatu tegevus toimub Eestimaal


Raamatu saab laenata 3. saalist (laste- ja noortekirjandus)

Leelo Tungal NALJATILGAD LÄHEVAD LAULUPEOLE
Menu Kirjastus, 2009
72 lk.

„Naljatilgad lähevad laulupeole“ on Leelo Tungla lasteraamat, kus ta kuueaastase Maria silmade läbi jutustab lustakalt sellest, kuidas perekond Tilk laulupeoks valmistus, milliseid äpardusi juhtus laulupeole sõites, milline nägi välja laulupeolinn ning kuidas väike Maria ise kogemata laululavale lauljate hulka sattus ja seal täiel häälel kaasa laulis.

Raamatu saab laenata 3. saalist (laste- ja noortekirjadus)

Mairi Laurik MINA OLEN SURM
Tänapäev, 2016
223 lk

Roomet on täitsa tavaline poiss. Pealtnäha. Päris tavalisest eristab teda ehk see, et ta ei ela mitte oma kodus, vaid peaaegu Eesti teises otsas vanatädi juures. Vahel lihtsalt juhtub, et koolis lähevad asjad nii teravaks, et mõistlik on liikuda kusagile, kus keegi sind ei tunne. Kus see, kes sa oled, ei mõjuta sinu lähedasi. Kus sa võid hoida omaette. Sest Roometil on saladus, mida ta isegi päris hästi ei mõista, võime või vägi, mis on kummaline, hirmutav ja arusaamatu … ning aina süveneb. Kuid suhted uute klassikaaslastega ei lähe päris nii, nagu Roomet on ette kujutanud ja tema ellu murravad sisse inimesed, kes sunnivad teda ümber hindama oma senist elu ning hakkama kasutama oma kummalist väge. Kuid kas tal on õigus sekkuda teiste eludesse? Teiste surmadesse? Mairi Laurik on noor andekas kirjanik, kelle “Mina olen Surm” on teine ilmunud romaan. Raamat on Tänapäeva ja Lastekirjanduse Keskuse korraldatud 2016. aasta noorteromaani võistluse võitja.

Ajalehes "Sakala" ilmunud raamatukoguhoidja Veronika raamatuarvustust "Surm Viljandi gümnaasiumis" saab lugeda SIIT



Raamatu saab laenata 2. saalist (ilu- ja teabekirjandus)
Marek Tihhonov MAAILMALÕPU PÄEVIK
Fantaasia, 2020
124 lk.

Marek Tihhonovi (1975) «Maailmalõpu päevik» on Cormac McCarthy «Tee» ja Emily St. John Mandeli romaani «Jaam Üksteist» parimaid traditsioone järgiv lugu apokalüpsisest ja sellest, mis saab pärast ülemaailmset katastroofi üksikute ellujäänutega. Tundliku sule ja nõtke stiiliga kirja pandud lühiromaan kujutab meie tänast Eestit ja näitab meile, kuidas minajutustaja tuleb toime maailmas, kus koroonapandeemia on hävitanud pea kogu inimkonna, kust on kadunud linnu- ja loomariik ning kus tsivilisatsiooni viimased tunnismärgid tasapisi eluta looduse poolt üle võetakse ja varemeiks muutuvad.


Raamatu tegevus toimub raamatukogus

Tiritamm, 2005
48 lk.

Paula klass läheb lasteraamatukokku, kus neile tutvustatakse raamatukogu Juttu tuleb entsüklopeediast ja eksliibristest ning muidugi lasteraamatutest.

Raamatu saab laenata 3. saalist (laste- ja noortekirjandus)

Klaus Hagerup TÜDRUK, KES TAHTIS PÄÄSTA RAAMATUD
Tammerraamat, 2019
57 lk.
          
Kas sa tead, mis juhtub nende raamatutega, mida keegi raamatukogust ei laena? Ka Anna ei teadnud. Aga kui ta teada saab, siis pole enam tagasiteed – raamatud tuleb päästa. See on maagiline lugu raamatute lugemisest, hoidmisest ja armastamisest igas vanuses raamatuhuvilistele.


Raamatu saab laenata 2. saalist (ilu- ja teabekirjandus)

SEE JUHTUS RAAMATUKOGUS: TÕESTISÜNDINUD LUGUSID
Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing, 2004
63 lk.  

Kogumik on sündinud tänu paljudele tähelepanelikele ja arenenud huumorimeelega raamatukoguhoidjatele, kes on meelde jätnud ja üles kirjutanud raamatukogudes ette tulnud lustlikke lugusid, kentsakaid küsimusi ja pööraseid soove.

Lugeja: «Kas teil on sellist raamatut, kuidas mees ja hani Tallinnas käisid?» («Kuidas Anija mehed Tallinnas käisid»)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar