kolmapäev, 8. aprill 2020

Maeve Binchy. PEEGELJÄRV

See raamat on mind kummalisel kombel kummitanud aastaid :)) ja mul polnud aimugi, kuidas seda arvustust kirjutama hakata. Raamat ilmus eesti keeles 1996. a. ja sel ajal sai ju loetud kõike, mis kätte juhtus. Nüüdseks olen seda raamatut paar korda lugenud ja iga kord uuesti lugedes valin endale lemmikuks uue tegelase, Kit´i, Lena, isegi õe Madeleine.

Algus. Kit McMahon on tüdruk, kes elab väikeses Lough Glassi külas Iirimaal, kus kõik tunnevad üksteist. Arvatakse, et ta elab võluvat elu - tal on ema ja isa, vend, kellega ta saab hästi läbi, palju sõpru (sealhulgas pinnapealne, kuid elurõõmus Clio Kelly). Ühel õhtul läheb Kiti ema Helen kõndima ega tule enam kunagi tagasi - pärast kuudepikkust otsimist leitakse surnukeha, mis arvatakse Heleni oma olevat, ja Kit leinab kadunud ema. See oli sissejuhatus. Ja edasi  jutustab raamat juba ise.

See on lugu eludest, saladustest ja valedest ning käputäie inimeste tehtud valikutest. Saame jälgida, kuidas nende tehtud valikute tagajärjed kujundavad nii paljude inimeste elu ligi kümne aasta jooksul.

See raamat tundub nagu lugu tegelikust elust – ilmselgelt mõneti üledramatiseerimisega. See ei ole lugu jubedatest sündmustest, mis on seotud mõne päeva, nädala või kuuga. Ei, see puudutab aastate mõju, inimeste valikute mõju, romantikat ja vanema-lapse suhet.

Liigitan selle raamatu ajaviiteromaaniks, naistekaks, kuidas keegi soovib. Kui aga pea tahab puhata ja tekib isu kerge lugemise järele, siis julgen soovitada.

Head lugemist!


Raamatut luges: Valli Tammsalu
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)

Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/310893

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar