teisipäev, 7. aprill 2020

Wolfgang Herrndorf . MIKS ME VARASTASIME AUTO?


Eesti Raamat, 2018
212 lk

Ühteaegu äge ja naljakas, seikluslik ja samas mõnusa kergusega lihtsamaid ja keerukamaid noorteprobleeme lahkav raamat. 200 leheküljele mahub tõesti palju: sõprus ja armastus, koolitarkuse vastandumine päriselule, rassism ja inimeste erinevused, vaesus, alkoholism jne.

Peategelane Maik õpib ühes Berliini gümnaasiumi 8. klassis, koolis on ta märkamatu, kellel ei ole sõpru ega suhtle ta eriti ka klassikaaslastega. Ühel päeval saabub aga klassi uus poiss Andrei Tšihhatšov (Tšikk) - mongoliidsete näojoontega vene päritolu, „asotsiaalse“ välimusega poiss, kelle nime hääldamisega pedagoogidki hätta jäävad. Temast saab edasiste sündmuste käivitaja. Koolivaheajal, mil Maigi isa on sõitnud silmarõõmuga puhkama ja ema viibib järjekordselt võõrutusravil, ilmub Tšikk „laenatud“ helesinise Lada Nivaga Maigi ukse taha. Tšikk suudab Maigile selgeks teha, et temagi on ühe lõõgastava puhkuse ära teeninud ja kutsub poisi reisima Valahhiasse. Alguse saab tragikoomiline road movie, millesse mahub mitmeid värvikaid tegelasi, õnnetusi ja õnnelikke pääsemisi, nalja ja kurbust, prügimägesid ja kaevandusi. Maigi jaoks on see midagi ennenägematut ja täiesti pöörast, Tšikk võtab aga kõike stoilise rahuga. Pöörane suvine seiklus ilma kindla sihi, teekaardi ja mobiilita. Teekonnal saab poistele selgeks kui hindamatu on sõprus, ustavus ja ausus. Autor on suutnud tempoka süžee ja sooja huumoriga luua noorteraamatu, mis lugedes endasse haarab ja peategelaste seiklustele kaasa elama paneb. Raamatu põhjal on vändatud ka noortefilm. („Tchick“).

„Miks me varastasime auto“ on täiendus noortekirjanduse riiulis, sest teismeliste poiste probleeme, muresid ja mõttemaailma ei leia noortele suunatud raamatutest just eriti sageli.

Raamatut luges: Epp Raudsepp
Raamatuga saab tutvuda:  laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1864870



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar