reede, 19. juuni 2020

Nat Amoore. KOOLIHOOVI MILJONÄRI SALADUSED

Eesti Raamat, 2020
252 lk.

Tess Hecleton on kümne aastane ja käib viiendas klassis. Ettevõtlikkust tüdrukul jagub – ta on pidanud enda spiooniäri, viinud kokku nõudluse ja pakkumise ehk lapsed kellele meeldib koolitükke teha ja need, kellele see üldse ei meeldi. Ta on asutanud turismiäri ja vähendanud koolisöökla kasumit, pakkudes odavamate hindadega alternatiivi. Ideedest, kuidas raha teenida, tal muidugi puudu ei tule. Tessi eesmärk on saada rikkaks ja seda võimalikult ruttu.

Tessil on suur pere- kaks õde ja kaks venda, teatris töötav ema ja kodune isa. Parimaks sõbraks Toby, kes armastab numbreid, korda ja üle kõige igasuguseid nimekirju. Tobyst saab Tessile moraalne kompass, poiss on see, kes muretseb kõigi ja kõige pärast ja kellele üle kõige meeldib heategevus.

Ühel päeval näeb Tess, kuidas naaber suure spordikoti nende aeda peidab…ja siis tuleb politsei, kes Scotty ja tema sõbrad kaasa võtab. Loomulikult läheb Tess uurima, mida spordikott endas sisaldab. Ja leiab - miljon dollarit. Miljoni dollari leidmine oma aiast – iga lapse unistus? Toby soovitab raha leidmisest vanematele rääkida, aga Tessil õnnestub ta ümber veenda.  Tess ja Toby asuvad oma unistusi ellu viima nii nagu nende kümneaastane elukogemus ja oskused võimaldavad. Ega miljon taala sirgeks lüüa ei olegi nii lihtne, isegi siis kui tahad rahaga head teha. Üks apsakas toob kaasa teise, väike vale suurema. Lõpuks mässivad lapsed end nii puntrasse, et olukord muutub nende jaoks juba eluohtlikuks. Kuidas kõik laheneb? Vaja läheb miljon valedollarit ja põnevaid sündmusi teatris ja teatrilaval. Kas saame teada, kuhu kadus miljon dollarit Tessi voodi alt. Saame!!

Raamatus on ohtralt põnevust ja piiripealseid situatsioone, palju leidlikkust ja vaimukust. Kirjaniku jutustamisstiil on lobe ja sorav, lastele tuttava loogika  ja keelekasutusega – raamat, mis on laste jaoks põnev ja köitev, samas aga  mõtlemisainet pakkuv.

Raamatut luges: Epp Raudsepp
Raamatuga saab tutvuda:  laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1949771

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar