laupäev, 6. juuni 2020

Tuulikki Tolonen. AGNES JA UNENÄGUDE VÕTI

Eesti Raamat, 2020
182 lk.

Raamat algab proloogiga. Ühel õhtul toob kuller väikese Harmala linnakese muuseumisse paki, milles on  kirjake ja karp. Paki saatjal on kummaline palve: asetada kastike muuseumis kohale, kus iga külastaja seda näeks. Selgituseks on öeldud, et keegi ei tohiks püüda karpi avada. Kui muuseumisse tuleb inimene, kellel on võti, mis passib karbi lukku, kuulub sisu temale.

Saame tuttavaks 11 aastase Agnesega, kes on hiljuti emaga igavamast igavamasse külakesse kolinud ja jätnud seljataha Helsingi ja vanad sõbrad. Kummaline sündmuste jada tõmbab aga Agnese kaasa ja tema elu muutub põnevamaks kui kunagi varem. Naabrite koera jalutades satub Agnes kalmistule, kus talle jääb silma sammaldunud hauakivi, millele oli graveeritud: Agnes Margaretha 2.8.1938, surn. 3.81938. Agnese süda jätab löögi vahele ja ihukarvad tõusevad püsti – sinna oli graveeritud tema nimi ja tema sünnikuupäev. Kummalisest leiust kalmistul räägib Agnes uuele sõbrale Pullale ja emale. Lastes tekitab nähtu tohutut uudishimu ja nad asuvad külakese ajalugu uurima. Samal ajal hakkab Agnes oma unenägudes kuulma häält, mis teda tuppa tulema kutsub. Ta mäletas, kuidas ta pöördus vaatama ja nägi kaunistustega valget puumaja, unenäos kummardus ta kiiresti sõstrapõõsa taha peitu ja pistis käes olnud eseme selle alla peitu. Ja unenägu lõpeb. Ja kordub taas: ikka sama hääl ja vanaaegsetes riietes tüdruk, keda tuppa kutsutakse ja kes midagi põõsa alla peidab. Agnes ja Pulla leiavad unenäos nähtud villa ja aia ja Agnes tunneb, et peab unes põõsa alla peidetud eseme üles leidma.

Loo arenedes selgitavad lapsed välja, kes olid aastakümneid tagasi valges villas elanud inimesed ja kes oli maetud salapärasesse hauda (tegelikult on selle hauaga lood hoopis teistmoodi…). Agnes leiab ka põõsastesse peidetud eseme, saab teada, kuidas tema on seotud kummalise hauaga, valges villas elanud inimestega, muuseumis eksponeeritud karbikese ja selle sisuga. On midagi, mis neid kõiki omavahel seob….

Raamatut luges: Epp Raudsepp
Raamatuga saab tutvuda:  laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1951702

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar