teisipäev, 5. oktoober 2021

Karmen Kozma. HULL. OTSE JA AUSALT

Jes Kirjastus, 2021
152 lk. 

Võtsin raamatu sirvimiseks kätte ja ei suutnudki seda enne ära panna, kui lugu oli loetud. Autor räägib hästijälgitavas keeles oma lapsepõlvest, kuhu kuulus ema süles teki sisse mähituna öine põgenemine vägivaldse isa eest, kellega oli tegelikult ka ilusaid hetki. Näeme, kuidas tüdruku parimaks kaaslaseks sai napsuvennast vanaisa, kelle pisipättuste vältimiseks tuli vanaemale mõnikord ka valetada.

Ta räägib raamatus julgelt oma kompleksidest ja vajadusest olla perfektne. Unistusest saada arstiks. Kuni  avastab esimese kursuse lõpus end psühhiaatriakliinikus. Selgus, et kogu lisahoog ja muinasjutuline jõud, mis lasi tal mängeldes saavutada häid tulemisi trennis ja koolis, pole olnud lõivuta. Selgus, et ta pole olnud viimasel ajal nii ilus, osav, võimekas ja imeliselt mängulises telepaatilises suhtes oma kursusevennaga. Selgus, et tal oli akuutne skisofreeniline episood, millest saadud ajukahjustuse järel sai edukast noorest naisest ülekaaluline depressiooni põdev inimvare, kelle töövõime oli oluliselt langenud. 

Nautisin seda, kuidas ta oma lugu rääkis ning lugejat läbi oma haiguse tekke, tipphetke ja ravi juhatas. Meeldis, et autor andis võimaluse enda mõtte- ja tundemaailma siseneda haigusele eelnenud aega, skisofreenilise maailma sisse ja järele. Minu jaoks oli väga huvitav saada osa sellest, kuidas ta maailma episoodi ajal nägi ja tajus, mida mõtles ja tundis. Kuidas see hiilis pisitasa ligi. Mulle meeldis, et autor andis võimaluse näha, kui tõsine ülesanne on enda puudustega silmitsi seista ning nendega koos elama õppida.

Head lugemist!

Raamatut luges: Veronika Raudsepp Linnupuu
Raamatut saab laenata: teabekirjanduse saalist (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1995543

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar