laupäev, 27. märts 2021

27. märts - Liis Käbin

Geni.com
Liis Käbin 

Sündinud Liis Martinson

27.03.1896 Puiatu vald – 14.07.1976 Hamilton, Kanada
Eesti agronoom, ajakirjanik ja naisliikumistegelane

Eesti maanaiste liikumise ideoloogiline juht Liis Käbin sündis 27. märtsil 1896 Puiatu vallas  Solo talus 7-lapselises perekonnas talunike tütrena.

Asus pärast keskhariduse saamist Viljandi Eesti Haridusseltsi Tütarlaste Gümnaasiumit ja Tartu Eesti Noorsoo Kasvatusseltsi Tütarlaste Gümnaasiumit õppima põllumajandust Tartu Ülikoolis. Ülikooli agronoomina lõpetanud, kutsuti ta Akadeemilise Põllumajandusliku Seltsi poolt väljaantava ajakirja "Taluperenaine" peatoimetajaks (1927-1930, 1938-1940). Ta oli Eesti Maanaiste Keskseltsi juhataja ning aastatel 1932–1935 Eesti Maanaiste Keskseltsi esindajana Põllutöökoja liige. Mainitud ajakirja peatoimetaja käe all sai see ajakiri maanaiste häälekandjaks. Aastast 1930 ilmus selle ajakirja lisana populaarne „Laste Maailm“.

1944. aastal siirdus Saksamaale, 1949. aastal sealt edasi Kanadasse.

Kanadas oli Eesti Agronoomide Koondise liige. 

Oli abielus põllumajandustegelase Abel Käbiniga. Neil oli kasutütar Marje, Liis Käbini vennatütar, Riigikogu liikme ja Põllumeeste Kogude tegelase Märt Martinsoni tütar.

Maanaiste liikumisest


Maanaiste liikumise eesmärk oli tõsta kodude kultuurilist taset andes koduperenaistele võimalus  õppida ja areneda kodumajanduses - perenaise kutsetöös, aianduses, kodukorrastuses, ka tervishoius ja kasvatusküsimuste selgitamise alal ning kõiges muus, mis kuulus maanaiste ülesannete hulka. Seltside juurde asutati ka lasteaedu ja noorteringe, andes loengute juurde võimaluse ka praktikaks. 

Maanaiste liikumise ideoloogiliste küsimuste selgitamiseks korraldati koosviibimisi, maakondlikke naistepäevi ja kord aastas üleriigilisi päevi. Kümnendal tegevusaastal oli Keskseltsil liikmeks 426 maanaiste ja perenaiste seltsi üle 33000 liikmega. Kümneaastase tegevuse vältel korraldas Eesti Maanaiste Keskselts 4597 mitmesugust kursust 116 697 osavõtjaga.

Liis Käbin oli maanaiste liikumisega kaasas algusest peale.

Allikad:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar