kolmapäev, 3. märts 2021

VLRK 110: Diskrimineerimisskandaal aastast 1912

Anonüümseks jääda sooviv vallaline naisraamatukoguhoidja
šarmantsete meesterahvaste trahviraha tõrjumas 
Pilt on illustreeriv.
Foto originaal: 
https://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Girl_in_The_Taxi_1912.jpg 

1912. aasta märtsis jõudis Viljandi Esimese Lugemisringi eestseisuse ette esimene diskrimineerimissüüdistus. Nimelt väitis Lugemisringi kirjatoimetaja hr. Pihlap, et raamatukoguhoidja abi neiu Dagmar Koovit raamatute tagastamisega hilinenud meessoost lugejatelt trahviraha ei võta.

Kired olid nii lõkkele puhutud ning solvumine kohatust väitest nii suur, et auväärne raamatukoguhoidja Aleksander Sibul koos oma abide hr. August Jussi ning neiu Dagmar Koovitiga ähvardas ameti maha panna.

Solvunud osapooled läkitasid ringi eestseisusele kirja ning 29. märtsil 1912. aastal toimunud koosolekul arutatiga olukorda esimees Eduard Schönbergi, tema abilise August Ressaare, abi-raamatukoguhoidja Dagmar Kooviti, kirjatoimetaja A. Pihlapi, kassahoidja abi Tõnis Saare ning raamatukogu eest vastutaja Heinrich Tatsi osavõtul.

„Mitmekülgse läbirääkimise järele koosolekul“ jõuti järeldusele, et hr. Pihlap tegi nalja ning raamatukoguhoidja oma abidega ametit seetõttu maha ei pane.

Asjassepuutuv lõik 29. märtsil 1912 peetud eestseisuse koosolekuprotokollist:
    Esimees herra E.Schönberg loeb raamatu kogu hoidjate neiu Kooviti, hrde Sibula ja Jussi poolt eestseisusele saadetud kirja ette, milles nemad teatavad; et kirjatoimetaja herra Pihlap olla lähenduse teinud, et neiu Koovit raamatu lugejate meesterahvaste käest hilja tagasitoodud raamatute eest trahviraha ei võta. 
Mitmekülgse läbirääkimise järele koosolekul, selgub, et nimetatud lähendus nalja mõttel on üteldud, ja, et kirjasaatjad oma süüdistuse tagasi võtavad ning ametist ei lahku nagu nad omas ülevalnimetatud kirjas olid lubanud, siis tunnistab koosolek selle asja lõpetatuks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar