esmaspäev, 11. aprill 2011

Jaan Tõnisson ja Eesti iseseisvus

Erkki Tuomioja

Varrak, 2011

Eesti esimesest iseseisvusperioodist kerkib esile kaks nime: Jaan Tõnisson ja Konstantin Päts. Nende koostöö ja konkurents on lõimelõngaks ka siinses põhjalikus Jaan Tõnissoni eluloos.

Päts alustas vasakradikaalina, aga lõpetas autoritaarse riigipeana.Tõnisson oli parempoolne rahvuslane, lehe- ja riigimees, kes tõusis mitut keerdkäiku pidi liberaalse opositsiooni juhiks ja kadus Nõukogude salapolitsei vangistatuna.

Erkki Tuomioja on valinud oma teosele huvitava lähenemisnurga: ta põimib
Tõnissoni elujärkude ja Eesti poliitilise ajaloo sekka samal ajal Soomes aset leidnud sündmusi ja poliitilisi otsuseid. Tulemuseks on biograafia, mida on rikastatud huvitavate tõlgendustega sellest, kuidas geograafia, naabrussuhted, poliitikute isikuomadused ja püüdlused ning sageli tühisedki seigad mõjutavad ajaloo suuri pöördeid ja riikide arengut.

Erkki Tuomioja (s 1946) on Soome poliitik ja kirjamees. Aastatel 2000–2007 oli ta Soome välisminister ja 2008. aastal Põhjamaade Nõukogu president. Ta on kirjutanud 18 raamatut, nende seas ka 2006. aastal Varrakus ilmunud „Õrnroosa. Hella Wuolijoe ja Salme Dutti elu revolutsiooni teenistuses”, mis pälvis Tieto-Finlandia ehk Soome mainekaima aime- ja õppekirjanduse auhinna.

Sirvi teost SIIT


Loe veel:
Matti Maasikas. Esimene ja loodetavasti mitte viimane Jaan Tõnissoni biograafia

Erkki Tuomioja on erilise elukäiguga inimene. Tema isa oli Soome 1940. ja 1950. aastate poliitika suurkuju, ka peaministri ametit pidanud Sakari Tuomioja, keda Max Jakobson on nimetanud ainsa tõelise alternatiivina toona jõuliselt esile kerkinud Urho Kaleva Kekkosele. Näitekirjaniku, poliitiku ning Nõukogude luure agendist vanaema Hella Wuolijoki kaudu on Erkki veerandeestlane. Koolis on ta käinud Helsingis,  Londonis ja Genfis, omandanud seejärel kaks kõrgharidust, väidelnud doktoriks ja pidanud dotsendiametit Helsingi ülikoolis ka välisministri töö kõrvalt.  Loe edasi Sirbist  

Andres Laasik. Erkki Tuomioja: oskan kirjutada ainult erapooletult

Veerandeestlane ja endine Soome välisminister Erkki Tuomioja tunnistas, et äsja Soomes ilmunud Jaan Tõnissoni elulooraamat kasvas välja tema vanaema, eesti-soome kirjaniku Hella Wuolijoe ja tema õe Salme elulooraamatust. Wuolijoe-raamatus astus Jaan Tõnisson üles kõrvaltegelasena. Loe edasi Eesti Päevalehest

Aarne Ruben. Tõnissoni tee lehemehest rahvussümboliks

Tõnissonile tuli see vahest kasukski, et ta jäi poliitiliselt igavesti neitsilikuks. Loe edasi Eesti Päevalehest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar