neljapäev, 25. august 2011

Liisi Seil ja Elmo Riig. Teekond läbi viie aastaaja : Soomaa päevik

Liisi Seil
Fotod: Elmo Riig
Teekond läbi viie aastaaja : Soomaa päevik
Toimetaja Maarja Möldre
Viljandi : L. Seil, 2011 (Viljandi : Print Best)
191, [1] lk. : ill. ; 23 cm

Soomaa koostöökogu algatusel on valminud teos «Teekond läbi viie aastaaja», mis tutvustab selle rahvuspargi ainulaadset loodust, kultuuripärandit, ajalugu ja tänapäeva. Kõik need väärtused jõuavad lugejateni läbi fotograaf Elmo Riigi fotode ja päeviku vormis tekstide, mille on üles kirjutanud ajakirjanik Liisi Seil.

Mõtet Soomaa rahvuspargist raamat teha olid kaks loodushuvilist – ajakirjanik Liisi Seil ja fotograaf Elmo Riig – kaalunud juba mõnda aega. 2010. aasta ei andnud neile võimalust selle idee elluviimisega rohkem venitada, sest tõotas tulla erakordne aastaring. «Mõni aasta on teistsugune kui teised. Juba esimesed nädalad lubavad millegi erakordse saabumist ja kõik järgnev kinnitab seda aimdust,» öeldakse näituse tutvustuses.

Pidi valima, kas tegutseda või loobuda mõttest. Viimane valik leiabki kinnitust avaldatud teoses. Üles on võetud suurveega kohanenud kohalikke elanikke, kanuudega mööda maanteed aerutavaid loodushuvilisi, hooneid ja Šoti mägiveised kesk laiuvat vetevälja jm.

192-leheküljeline kõvade kaantega raamat keskendub 2010. aastale, mis tõi Soomaale erakordse suurvee, palava suve, seenerikka sügise ja tormise talve. Raamat kirjeldab autorite retki Soomaale. Dokumentaalne jutustus toob lugejateni kohtumised kohalike inimeste ja teadlastega ning seiklused nii maal, veel kui õhus.

Autoritel on materjali kogumise ajal pidanud silmitsi seisma paljude ootamatustega ja elama läbi põnevaid hetki. Raamatust leiab ka loodusvaatlusi, põikeid ajalukku ning looma- ja linnujutte. Inforikkaid peatükke täiendavad fotod. Rohkem kui paarisaja leheküljega teos pakub palju enamat kui turismiinfot. See on südamlik lugu Soomaast ja selle inimestest.

Lehitse raamatut SIIT
Foto: Urmas Luik

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar