esmaspäev, 1. juuli 2024

Mariana Leky. MIDA SIIT NÄHA VÕIB

Varrak, 2022 
Sari „Moodne aeg“
263 lk.

Lugemisbingo 3. mängulehe soovitus: Raamat, mille tegevus toimub Euroopas / Raamat, mis paneb nutma 
*Lugemisbingo kohta saad infot meie kodulehelt ja raamatukogu saalidest

Luise, kes on loo alguses 10-aastane ja raamatu lõpus 35, on üles kasvanud eraldatud väikeses külakeses ja elab tagasihoidlikku tööelu maakonnalinnas. Teda ümbritseb pisut omamoodi perekond ning külaelanikud, kes on samuti kõik oma hädade ja veidrustega. Kuid see, mis seda lugu koos hoiab, on hoolivus. Kuidas väike kogukond kokku hoiab, märkab ja hoolib, on südamepõhjani liigutav. Armastus selles loos on tunne, mida on palju, kuid millest vähe räägitakse. Armastus näidatakse välja väikeste tegudega, sahtlipõhja jäänud kirjadega, köögipõrandale joonistatud ringidega, lausega, millega Luise teatab oma isale kadunud koera leidmisest: „Ma leidsin ta, paps, ja koera ka“.

Raamatu peakiri võibki vihjata sellele, mida me võime näha siis, kui me hoolime lähedastest ja oleme olemas alati, mure, rõõmu ja segaduste aegadel.

Muidugi juhtub ka humoorikaid seiku, nagu elus ikka. Luise on raamatu minategelane, kuid tema tundlik meel ei jäta kedagi teist kõrvalossa. Loomi leidub samuti: metskits, juba eelpool mainitud porise lume karva koer Alaska, salapärane okaapi. Ka neil on külakese elus-olus oluline roll.

Raamatu keel ja tõlge paitavad lugeja silma ja meelt. Kõige traagilisem sündmus Luis elus on kirja pandud järgmiste sõnadega: „Surm astus sisse väikese hilinemisega, ja seda sõna otseses mõttes: ta tuli uksest. Võib-olla hilines ta sellepärast, et oli pikalt kõhelnud, kuni viimase hetkeni.“ Kuid surm on elu osa, Luise elab imeilusas maailmas, mida siit näha võib.

Raamatut luges: Marju Roosileht
Raamatuga saab tutvuda:  ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/2023788

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar