neljapäev, 1. september 2011

Tuhandeaastane Tartu

Malle Salupere
Nooruse ja heade mõtete linn
2., täiend. tr.
Tartu : Vanemuise Seltsi Kirjastus, 2011
147, [1] lk., [8] l. ill. : ill., portr.

Raamat kutsub tartlasi ja Tartu külalisi avastama seda Eesti vanimat, kaunimat ja nooruslikumat linna kultuuriloolase Malle Salupere silmadega. Aastaid Tartu-teemalisi uurimusi avaldanud ja giidina tegutsenud autor on linnast ja selle ajaloost huvitujatele jutustanud oma kodulinna huviväärsustest veidi ebatraditsiooniliselt, püüdes olla võimalikult faktitruu, mis alati ei tule kasuks armsakssaanud müütidele.

Suurt tähelepanu on pööratud sellele, kuidas endine rikas hansalinn pärast paljusid sõdu ning siin Baltikumi esimese ülikkoli rajamist kujunes ja jäi Eesti Eesti vaimupealinnaks, kust on pärit kõik rahvuslikud ideed ja liikumised. Samavõrd aga oli keiserlik saksakeelne ülikool Vene impeeriumis oluliseks teguriks mitmekülgsete kultuurikontaktide arendamisel ning euroopalike arengute süvendamisel.

Üle 20 aasta on see esimene seda tüüpi linnajuht mittekiirustavatele uudishimulikele ja esmakordselt hõlmab see ka XX sajandi ajalugu tänaseni välja. Mõeldud laiale lugejaskonnale lugemiseks nii kodus kui reisil, aga ka üksikule uitajale abivahendiks jalutuskäigul vanalinnas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar