reede, 13. aprill 2012

Lauri Sommer. Räestu raamat

Kujundus: Andrus Kalkun
Toimetaja Liina Smolin
Tallinn : Menu Kirjastus, 2012
272 lk. : ill.


 
Viljandi külje all sündinud (ja Tartusse ning sealt Räestu-Hansu tallu edasi liikunud) Lauri Sommerilt ilmus 2012. aastal Räestu raamat. Luuletaja ja trubaduuri isiku kaudu saavad ühendatud nii Viljandi, Tartu kui Võrumaa.  Nii setu vanavanemad kui Sänna kandi kirjamehed Artur Adson ja Juhan Jaik.
 
Nii kalapüük kui unistamine, nii kirjandus kui ka elu, mille piirid kaotavad seal kehtivuse ...

Tartu ülikoolis filoloogiat õppinud ajakirjanik Tiina Sarve kõnetab Lauri Sommeri raamat eriliselt, hoolimata sellest, et on " ...põlvkonnavahe, elusaatuse vahe ja soovahe". Võib-olla loeb see, et ta "on suure osa lapsepõlvest elanud Võrumaa naabruses Põlvamaal, enam-vähem sama keele, samade tavade ja sama vaimuga inimeste keskel".

Kokkuvõtte koostas bibliograaf Kalli Kuhi  
 
 
Tiina Sarv. Kadunud ajad ja inimesed annavad elavatele hingetuge : kodutunne // Sakala (2012) 5. mai, lk. 6
 
"Lauri Sommeri "Räestu raamat" kulgeb sedasama rada, mis algas "Kolme yksiklase" esiema Darja looga "And"."

 
 
Loe veel
Vaata ETV lõiku raamatust
OP 29.05.2012 : KIRJANDUS. Lauri Sommeri 'Räestu raamat' kannab lugejad mälumaastikele

Videot saab vaadata SIIT

 
Lauri Sommeri "Räestu raamat" sobrab kirjaniku mälestustemaailmas. "'Räestu raamatut' võib üheltpoolt vaadata nagu katset iseenda sees jälgi ajada. Me kõik kanname endas lugematul arvul teisi elusid ja karmavõlakesi ja see, miks me midagi teeme, miks me mõnda kohta armastame rohkem kui teist kohta ja kuidas tekivad sellised enda jaoks salapärased ja esialgu arusaamatud sidemed, nende avamisega ta 'Räestu raamatu' puhul tegelebki," rääkis kirjanik Kätlin Kaldmaa Sommeri raamatust.
 
"See raamat avab Laurit kui loojat, lihtsalt kui loojat, mitte kui kirjanikku, aga kui inimest, kes näeb ja loob," lisas ta.
"Kirjanik on oma maailma keskpunkti leidnud Võrumaal Räestu külas ning just sealt hargneb ja ammendub kogu tema tark, tundepeen ja sooja huumoriga kirjapandud teos. Sellegi võiks tinglikult jagada kolmeks: autori pere lugu ning kahe sealtkandi kirjamehe, Artur Adsoni ja Juhan Jaigi lood.

 
...

 
"Sest mis on keegi ilma kodu ja kodutundeta - allakäija, keda on raske jalule aidata. Paik settib inimesesse aastatega ja inimese olemus imbub maastikku ja hoonete seintesse, nagu jääks kivi pinnale kerge tuulejoon. Ta on seal alles kuni ilma otsani, lõpmatult või ylestõusmise päevani, nagu keegi seda nimetab."

 
Nõnda seletab Sommer esivanemate radadel kulgemise tähtsust.

 
...

 
Kadunud maailm kallab sind järsku üle valuskuldse kumaga, sest üks noor inimene on selle ellu äratanud - mitte ainult sündmusi ja inimesi kirjeldades, vaid olnut sügavalt ja poeetiliselt mõtestades.

 
...

 
Omakandi kirjamehed [Artur Adson ja Juhan Jaik]

 
Lauri Sommer annab "Räestu raamatu" kuuekümne kahel leheküljel Adsonist hoopis analüüsivama ja inimlikuma kujutise, kui seni oleme kohanud. Selgub - ime küll! -, et Adsonil oli elu enne Underitki ja ka tema oli loojana midagi väärt, kuigi lõppkokkuvõttes jääb ta põhiteeneks Eesti kirjanduses ikka suurele poetessile rahulike loometingimuste võimaldamine.

 
...

 
Teine, Adsonist vähemgi tuntud Võrumaa kirjamees Juhan Jaik on samuti leidnud raamatus üsna põhjaliku ja inimlikult sooja käsitluse. Sommeri distantsilt antud hinnang on tunnustavam sellest, mis sai Jaigile eluajal osaks Parnassil temast kõrgemale tõusnud kolleegidelt Tuglaselt, Allelt ja teistelt."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar