esmaspäev, 6. detsember 2021

Kristina Sabaliauskaite. PEETRI KEISRINNA. I osa

Varrak, 2021
304 lk. 


..tema, kõntsaprintsi, unistuste inseneri Menšikovi, edukalt loodud projekt – tsaarinna eimillestki“

Venemaa tsaarinna viimane ööpäev surivoodil… Tagasivaade oma uskumatuna tunduvale eluteele… Aus, vahetu, naturalistlik ja valus on see vaade.

Liivimaal orvuks jäänud aadlitüdruk Marta Elena Skawronska on olnud kõike – teenija, pesunaine, sõjavang, vägistatu, seksiori ja lõpuks tsaar Peeter I naine, kellest sai kogu Venemaa valitseja. Lugedes avaneb panoraam tolleaegsest Venemaast. Siin on kõike – kohutavat nürimeelsust, võikaid stseene, piinamisi ja hukkamisi, salakavalust ja võimuiha, roppusi ja samas kübeke hellust.

Naise teekond, milles oli nii palju valu ja kannatusi ja samas ka ellujäämise tahtmist. Menšikovi salaarmastatust Venemaa keisrinnaks.

Peeter I on kujutatud nii prassiva jõhkardi kui ka läänemeelsete muutuste toojana Venemaale. Peetrist huvitavamaks on autor kirjutanud Aleksander Menšikovi, keerulise omakasupüüdliku meelega, tsaari lähima sõbra loo.

Autor peegeldab ja kirjeldab Katariina mõtteid justkui viibiks vaimuna tulevase keisrinna kõrval tema esimestest päevadest peale.

Kunstiajaloo doktori, kirjaniku Kristina Sabaliauskaitė „Peetri keisrinna” on romaanidiloogia esimene osa. Teos valiti 2019. aastal Leedu ühe suurima uudisportaali 15min.lt konkursil aasta raamatuks.

Mainimata ei saa jätta ka Tiina Katteli suurepärast tõlget.

Raamat, mida lugedes tahaks nii mõnigi kord selle kõrvale heita, aga siis võtad uuesti kätte ja ikka loed…..


Raamatut luges: Epp Raudsepp
Raamatuga saab tutvuda:  ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1990958

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar