esmaspäev, 10. veebruar 2020

10. veebruar - Hillar Kattai 100

Foto Endel Veliste
 https://raamatukoguyhing.wixsite.com/sajandirkhoidjad/hillar-kattai (vaadatud 29. mai 2020)  
Raamatukoguhoidja ja koduloolane 
Hillar Kattai 100
10.02.1920 Kiltsi, Vao v, Virumaa - 30.08.1994

Hillar Kattai sündis 10. veebruaril 1920 Virumaal Vao vallas Kiltsis raudteelaste perekonnas. Õppis mitmes koolis, keskhariduse omandas Valga Ühisgümnaasiumis. 

Õppis erinevatel aegadel Tartu Ülikoolis läänemeresoome keeli, eesti keelt ja kirjandust, raamatukogundust ning bibliograafiat, kuid pöördeliste sündmuste tõttu jäi koolitee alati pooleli.  

1943-44 teenis Hillar Kattai Soome jalaväerügemendis, 1945 arreteeriti Nõukogude võimu poolt, viibis vangilaagrites Komimaal ja Arhangelskis kuni 1955. Vanglast vabanedes asus elama Viljandisse.

Alates aastast 1958 töötas Hillar Kattai Viljandi rajooni raamatukogu lugemissaalis, kus õnneks tema harrastused ja igapäevatöö kokku langesid. Koduloohuvilisena alustas ta kodulookartoteegi koostamist ning pani aluse kodulookirjanduse kogule. Aastate jooksul uuris ta Viljandiga seotud inimeste elu ja tegevust, kirjutas artikleid kirjanikest, kunstnikest, keele- ning kirjandusteadlastest. Tema sulest on ilmunud mitmeid Viljandimaaga seotud raamatuid. Tähelepanuväärsed on Hillar Kattai koostatud kirjandusnimestikud. Eriti väärib esiletõstmist Viljandi 700. aastapäevaks valminud ulatuslik kirjandusnimestik "Viljandi läbi aegade". 1984. aastal jäi Hillar Kattai raamatukogutööst pensionile, kuid ka edaspidi oli ta abiks ürituste korraldamisel ja saksakeelse ajalehe „Felliner Anzeiger“ bibliografeerimisel.

Hillar Kattai osales Eesti Looduskaitse Seltsi Viljandi osakonna töös, oli Emakeele Seltsi, Eesti Geograafia Seltsi ning viimastel eluaastatel ka Elias Lönnroti Seltsi liige.

Hillar Kattai suri 30. augustil 1994. 


Allikad:

Biograafia koostas: Marju Roosileht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar