neljapäev, 10. märts 2022

Viljandimaa lapsed valisid Nukitsa konkursil oma lemmikud kirjanikud ja raamatukunstnikud

Eesti Lastekirjanduse Keskus kutsus 6–13-aastaseid lugejaid valima Nukitsa konkursil oma algupärase lasteraamatu lemmikkirjanikku ja -illustraatorit. Et kahe aasta jooksul ilmunud teoste hulk oli suur, oli lugejatele abiks eelnevalt kitsendatud nimekiri, millesse valiti sada raamatut. Lapsed said hääletada 6. jaanuarist kuni 23. veebruarini 2022 nii raamatukogudes üle Eesti kui keskuse veebilehel.

Nukitsa konkursi Eesti üldvõitjad kuulutatakse välja auhinnapeol, mis toimub 2. aprillil 2022 Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Viljandimaalt saavad kutse peole neli hääletuses osalenud last ning neil on võimalik oma lemmikautoritega kohtuda.

Viljandimaalt andis Nukitsa konkursil oma hääle 345 last.



Ilmar Tomusk "Matemaatiline sõber. 1. Ajukiip" 
Tammerraamat, 2021
80 lk

25 häält lastekirjanike valikus

Markus on olnud terve suve põnevil, sest sügisel läheb ta kooli. Peagi selgub aga, et see polegi nii tore, kui ta lootis. Muidu poleks häda midagi, kuid teistes õppeainetes igati nutika poisi pea ei võta matemaatikat. Et vähemasti kodutööd korralikult ära teha, ostab isa Markusele vanakraamipoest lihtsa ja odava kalkulaatori. Siis aga tuleb välja, et see polegi tavaline kalkulaator. Mis või hoopis kes see võiks olla?



Janno Põldma „Leiutajateküla lood“
Pildid joonistanud Heiki Ernits ja Mariann Joa 
Tammerraamat, 2021 
176 lk

25 häält lastekirjanike valikus
21 häält lastekunstnike valikus

Leiutajatekülas juhtub kogu aeg midagi. Lepatriinud ehitavad Lotte pähe onni. Jänes Otto puust kõrvad puhkevad ootamatult õide. Kärbes Juhan lendab tühjast kurgitünnist ehitatud raketiga Kuu tagumisele küljele, et seal šokolaadijões supelda. Leiutajatekülla saabuvad kauged külalised, Austraalia raudpart Pauliine ja Sansibari nahkvutt Fredy. Külarahva jaoks ei ole selles kõiges midagi iseäralikku. See on Leiutajateküla igapäevane elu.




Ilmar Tomusk ja Georg Voldemar Tomusk „Päästetud jõulud“ 
Tammerraamat, 2021 
36 lk.

20 häält lastekirjanike valikus

Jõuluõhtu Viljandis on ammu käes, kuid jõulumees ei tule ega tule. Lapsed eesotsas kaheksa-aastase Mirjamiga avastavad, et keegi on jõulusatelliidi ära rikkunud ning jõuluvana on linnaväljaku asemel maandunud Viljandi vana veetorni otsa. Kas jõulud ongi rikutud või leiavad nutikad lapsed, kuidas päästa jõulud nii Viljandis kui ka terves maailmas? See on Ilmar Tomuski esimene raamat, mis sündinud koos poeg Georg Voldemariga, kes lastekirjanduse kaudu tuntud Vollina. Stiilsed ja jõulude kujutamiseks ehk ootamatudki illustratsioonid Karel Korbilt.



Made Balbati illustreeritud „Alice Imedemaal“ 
Pilgrim, 2021
112 lk

20 häält lastekunstnike valikus

Lewis Carrolli legendaarne lugu „Alice Imedemaal“ ilmus esmakordselt aastal 1865. Nüüdseks juba ajatuks klassikaks saanud lasteraamat ei paelu üksnes väikseid lugejad, vaid on oma satiirilise ja vaimuka mõttemaailma ning mänguliste seiklustega ka täiskasvanud lugejate suur lemmik. Raamatu peategelane Alice järgneb küülikule auku ning satub isemoodi fantaasiamaailma, kus teda ootavad kohtumised Irvik Kassi, Hertsoginna, Unihiire, Kübarsepa ja loomulikult Märtsijänesega. Tüdruku seiklused sel imedemaal on väga veidrad, kuid õpetlikud ja põnevad. Eesti keeles ilmus „Alice Imedemaal“ esmakordselt 1940. aastal Linda Bakise ja Ants Orase tõlkes. See väljaanne on Jaan Krossi tõlge 1971. aastast. Eesti kunstnik Made Balbat annab oma võrratute piltidega Alice’i loo tegelastele uue elu ning viib lugeja koos Alice’iga seiklema imelisele võlumaale. Kunstnik Made Balbat: „Selle raamatu illustreerimine oli minu jaoks nagu minek tagasi lapsepõlve. Sain võimaluse heita pilk läbi väikese ukse ning näha Imedemaad koos kõikide tema võrratute tegelastega. Olen selle kogemuse eest lõpmata tänulik.



Olivia Lipartia illustreeritud „Must kass ja Mustikas“
Małgosia, 2020
36 lk

19 häält lastekunstnike valikus

Ühejuturaamat mustast kassist ja väikesest kutsikast, kelle nimi on Mustikas. Musta kassi päevad on sarnased: päeval magamine, öösel ringi luusimine. Ühel päeval hakkab talle aga tunduma, et midagi oleks nagu korrast ära ... Kunstnik Olivia Lipartia võrratult värviline võlumaailm haarab esimesest pildist lugeja endasse ega lase vabaks enne raamatu kaane sulgemist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar