laupäev, 16. juuli 2022

Mõnusat lugemist I-II klassi lastele

Lille Roomets
Minu elulugu. 
Jens Kuusk, 8-aastane
Tänapäev, 2020
102 lk

Maailma tähtsaim küsimus ei ole mitte see, kuidas ma siia ilma tulin, vaid see, kuidas kõige kiiremini kuulsaks ja rikkaks saada. Jens Kuusk ja tema sõbrad õpetavad selles raamatus, kuidas saaksid sina sama kuulsaks kui nemad. Või kümme korda kuulsamaks, aga selleks oleks vaja juba 10 elulooraamatut kirjutada ja nii palju raamatuid ei suudaks mitte keegi elu sees läbi lugeda. Isegi mitte kohustusliku kirjandusena. Ja see ei ole veel kõik! Lisaks leiad siit raamatust kasulikke nippe, kuidas maksta kätte vastikule vanemale õele (või vennale). Lille Roomets on varem avaldanud noorteromaanid „Üks väike valge tuvi“ ja „Üks väike valge sulg“.

Raamatut saab reserveerida: 


Katharina Grossmann-Hensel 
Kuidas vanemaid õigesti kasvatada
Pegasus, c2018
28 lk

„Kuidas vanemaid õigesti kasvatada” on oivaliselt vildakas pildiraamat vanematest, lastest ja pere täiesti „normaalsest” argielust. Vanemad pole sugugi täiuslikud. Aga nad võivad selleks saada! Selles on raamatu väike, aga visa peategelane veendunud. Esimene samm soovitud suunas on muidugi rääkimaõppimine! Sest alles siis, kui oskad rääkida, saab vanematele öelda, mida teha tuleb. Ükskõik kas asi puudutab riiete valikut või telefonikeeldu, tähtis on vanemaid püsivalt enda kontrolli all hoida. Või tuleks selle koha pealt hoopis silm kinni pigistada ja rohkem kallistada? Katharina Grossmann-Henselilt on eesti keeles ilmunud ka raamat „Minu emme on superkangelane”.

Raamatut saab reserveerida: https://www.lugeja.ee/record/1881390



Evelina Daciūtė
Õnn on rebane
Päike ja Pilv, 2021
50 lk

Kord elas ühes suures linnas poiss. Tal olid isa, ema ja maja puu otsas. Ühel päeval ilmus Povilase ellu rebane. Ja kui sinu ellu ilmub rebane, siis võib kõike oodata ... See lugu räägib poisi ja rebase sõprusest, heldusest, kaotuse kurbusest ja leidmise rõõmust. Sellest, mis on tähtis kõigile, nii suurele kui väikesele. Õnnest.

Raamatut saab reserveerida: 




Anti Saar
Külaskäik. Minu ema ja vanaema mälestuseks
Päike ja Pilv, 2017
23 lk

Kevadel vanaema kaotanud poiss läheb sügisel maale vanaisale seltsiks. Aias lööb ta hambad mahlasesse õuna. /.../ "Aga just siis, kui olin hambaid õuna sisse löömas, märkasin ma selle sees ussiauku ja kuulsin augusuult imepeenikest pininat. Vaatasin terasemalt ja nägin, et ussiaugu serval seisab pisike õunauss, kaks sõrme suus nagu pätipoistel vanades lastefilmides, ja vilistab. Oleksin ehmatusest õuna äärepealt maha pillanud. Uss viipas mulle, et ma talle järgneksin, ja oli hetke pärast augusuult kadunud. Mis siis ikka, mõtlesin mina, kui kutsutakse, tuleb minna. Võtsin ketsid jalast ja pugesin ussiauku." /.../ Tegemist on isesuguse raamatuga, kuhu on stantsitud eri asetusega augud, markeerimaks õunaussi käike ja mälestuste labürinti.

Raamatut saab reserveerida: 



Anders Sparring, Per Gustavsson 
Perekond Pikknäpp ja kuldteemant 
Egmont Estonia, 2020
62 lk

Aksel oskab enam-vähem kõike - kuid valetada ei oska ta üldse. Perekond Pikknäpu kodus saad kiita ainult siis, kui valetad või näppad teiste asju. Nüüd suunduvad ema Piia ja isa Suller pealinna teemandinäitusele. Aga kes väikesele õele Kriminaalile unejuttu loeb? Naabrimees Paul Einmann on küll lahke, aga kui ta küsib, kus laste vanemad on, läheb kõik nässu. Sest Aksel ütleb juhtumisi tõe välja.

Raamatut saab reserveerida: 







Cindy Wume
Raamatupoe kass
Koolibri, 2021
32 lk

Eestis kutsub lapsi lugema kass, kes istub metsas kännu otsas, aga Inglismaal võetakse kass raamatupoodi tööle. Tema ülesandeks on leida igale lapsele just talle sobiv raamat. Vahva lugu sellest, kuidas lugemishuviline kass leiab endale ideaalse töökoha ja kõrvalisest poekesest saab linna rõõmsaim ja rahvarohkeim koht. Cindy Wume on hinnatud ja rohkete auhindadega pärjatud kunstnik, kelle lastepärased, aga detailsed illustratsioonid lisavad loole humoorikat vürtsi. 

Raamatut saab reserveerida: 




Mika Keränen
Armando ja Ahjulinnud
Keropää, 2021
93 lk

"Armando ja Ahjulinnud" on järg raamatule pealkirjaga "Armando". Esimene osa kirjeldas Argentinast Nõmmele kolinud poisi kohanemisraskusi. Sarja teine osa räägib sellest, kui tähtis on viisakas ja lugupidav käitumine spordis. Lugu algab jalkamänguga, kus vastasmeeskonna treener ütleb oma mängijale halvasti. Armando võistkonna poisid kuulevad seda ja arvavad, et see on naljakas. Nad hakkavad ka ise kasutama sõnu, mis vales kohas öelduna ei ole mitte mingil juhul viisakad ega hea käitumise kohased. See ei meeldi poiste treenerile. Armando isa ja treener Timo nuputavad koos, kuidas poistele kombeid õpetada. Ühel hommikul sõidabki Armando jalkatiim linnast välja treeningmängule, kus neid ootab suur üllatus.

Raamatut saab reserveerida: 


Ville Hytönen
Väike mereröövliraamat
Enostone, c2018
43 lk

Tuntud Soome kirjaniku Ville Hytöse, kelle "Essliköhv köösliahv" oli ka Finlandia Juniori lastenkirjanduse auhinna nominentide hulgas, ning populaarse illustraatori Mira Malliuse "Väike Mereröövliraamat" jutustab viis vahvat lugu mitut sorti mereröövlitest. Kovade kaantega raamat sobib nii lastele iseseisvaks sirvimiseks kui ohtul ettelugemiseks. Hytöse mänguline keel ning Malliuse toredad ja leidlikud pildid moodustavad suurepäraselt kokkusobiva terviku. Eestikeelse kuju on lugudele andnud tunnustatud tolkija Kadri Jaanits. Hoirassaa ja pudel sidrunimahla!

Raamatut saab reserveerida: https://www.lugeja.ee/record/1871362


Kristi Kangilaski
Kõige õigem
Koolibri, 2020 
34 lk

Elas kord üks kuningas, kes teadis täpselt, kuidas on kõige õigem elada ja olla. Või kas ikka teadis? Oma kuldse lennukiga lendas ta endale kõige õigemat kuningannat otsima. Aga milline on kõige õigem? Kas kõige õigem on üldse olemas? Oma uues autoriraamatus tõstatab Kristi Kangilaski küsimuse, kuivõrd kehtivad põlvest põlve edasi antud jäigad tõekspidamised. Heale lastekirjandusele omaselt pannakse väike lugeja järele mõtlema ega pakuta otsesõnalisi vastuseid. Siiski on „õiged“ vastused läbinähtavad: kõrkus saab karistatud, kuid nagu muinasjuttudes tavaliselt kombeks, lõpeb kõik hästi.

Raamatut saab reserveerida: 



Kätlin Vainola
Poiss, kes joonistas kaarte
Pegasus, 2017
48 lk

Elas kord poiss nimega Mark. Margil oli väga vaja joonistada kaarte ja plaane. Tal oli kaart iga kodus leiduva ruumi kohta. Tal oli kaart isegi hoovist. Kaardid aitasid poisil lahendada erinevaid probleeme. Vahel oli vaja leida aardeid ja vahel komme. Ainult ühe ruumi kohta kaarti ei olnud. See oli pööning. Seal oli liiga pime ja liiga hirmus. Kuni Mark otsustas ühel päeval, et peab ka selle kaardi valmis joonistama.

Raamatut saab reserveerida:



Julia Donaldson
Päevakoera röövik
Sinisukk, c2022
32 lk

Ühes aias elab päevakoera röövik, kellele meeldib väga võilillelehti süüa. Ühel päeval kitkub aednik peenrast kõik võililled välja ning röövik peab roomama mujale sööki otsima. Oma teekonnal kohtab ta palju erinevaid ilusaid röövikuid, kes kõik on väga uhked ja upsakad. Lihtne ja tagasihoidlik päevakoera röövik mõtiskleb selle üle, milline liblikas temast kord saab. Teised röövikud on aga kindlad, et temast saab üks harilik ja väga igav ööliblikas, kuid kas päevakoera röövik suudab vastupidist tõestada? Kaunilt illustreeritud südamlik ja õpetlik raamat, millega on kaasas väike teaberaamat, kust saad õppida tundma rööviku ja ööliblika kohta palju  põnevat!

Raamatut saab reserveerida: https://www.lugeja.ee/record/2021407

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar