esmaspäev, 10. aprill 2023

Meik Wiking. MINU HYGGE-KODU: KUIDAS MUUTA KODU ÕNNE ALLIKAKS

Tänapäev, 2022
271 lk 

Taani õnneuuringute instituudi tegevjuht Meik
Wiking on kirjutanud ka varem
hygge- ja lykke-raamatuid. Mis peitub nende salapäraste skandinaavia sõnade taga? Lühidalt kokku võttes tähendab see mõnusa atmosfääri loomise kunsti. 


„Minu hygge-kodu“  on kirjutatud humoorikalt, sisaldab kõnekaid graafikuid, jooniseid ja kauneid pilte. Lihtne on paralleele tõmmata Eestiga, sest Taani ja Eesti asuvad peaaegu samadel laiuskraadidel ning päevavalgus (ja selle puudumine) on üks hygge oluline osa. Seda raamatut lugedes võiks unustada Taani heaoluühiskonna ja meie riigi vahelised käärid, sest heaolu Meik Wikingi mõistes ei tule asjade rohkusest ega rahalisest rikkusest. Raamatus pole juttu vaid kodu sisustamisest, ka tööd ja vaba aega on võimalik sättida hygge reeglite järgi. Ühes peatükis on mainitud väga positiivses võtmes ka Eestit, aga jäägu see lugejate avastada.  


Soovitan raamatut kõigile, kel on kavas oma kodu, tööelu või sõpruskonda pisut ümber sättida. Mõtteid ja julgustust leiab tublisti. 


Lugedes hakkas mind aga painama üks küsimus. Mis võiks olla see eestikeelne sõna, mis vastaks Taani hygge’le, Norra lykkele või Soome sisu’le? Viimane aeg oleks see sõna üles leida ja kasutusele võtta. Ning siis sellest raamat kirjutada.  


Raamatut luges: Marju Roosileht
Raamatuga saab tutvuda: teabekirjanduse saalis (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/2039085

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar