esmaspäev, 22. mai 2023

Douglas Murray. SÕDA LÄÄNE VASTU


Postimees Kirjastus, 2022
255 lk

Raamatu autor, Douglas Kear Murray on Briti konservatiivne poliitikakommentaator, publitsist ja mitme ajakirjandusväljaande kolumnist. Kirjanik on tuntust kogunud oma artiklite ja raamatutega, kus kritiseerib islamiäärmuslust, immigratsioonipoliitikat ja sõnavabaduse piiramist. Selles raamatus tõstatab Murray teravalt üles küsimuse, mis toimub Lääne traditsiooni ja kultuuriga, mida on aastasadu kõrgelt hinnatud ja mille üle uhkust tuntud. Mida peaks Lääs ette võtma süütundega rassismi teemal? Kas ikka peaks nii kergekäeliselt kõrvale heitma Euroopa tuntumate filosoofide maailmavaated? Kuidas lunastada patte nii, et ilmsüütud jääksid karistamata ning vääritud premeerimata? Kas on õige hävitada seni tunnustatud kunstnike, muusikute ja kirjanike töid, selle pärast, et neis kirjeldatakse või kujutatakse midagi, mis tänapäeval enam ei ole sobilik?

Murray kirjeldab viimase kümne aasta jooksul aset leidnud sündmusi, mis panevad lugeja kaasa mõtlema ja tõsiselt kahtlema selles, kuhu lõpuks tõmmata piir, et peatada hoo sisse saanud liblikaefekt. Ei saa eitada, et Lääs on teinud ajaloo vältel palju vigu. Ajalooline kriitika ja ümbermõtestamine pole ju iseenesest halb kuid ometi ei tohiks kõigi nähtavate probleemidega võitlemisel niivõrd hoogu sattuda, et esialgne mõte selle varju jääb. Eriti kui võitlust peavad ebaausad inimesed äärmuslike loosungite all.

Esimene asi on kindlaks teha, kas ülekohut üldse tehti. Ja kui tehti, siis mil määral. Järgnevalt on vaja välja uurida, kellele konkreetselt liiga tehti ja kes konkreetselt tegi. Kui on vaja andeks paluda või andeks anda, siis kes peaks seda paluma ja kes peaks andestama? Kui on vaja midagi kompenseerida või tagastada, siis kust see peaks tulemas ja kellele minema?

Need on vaid mõned neist küsimustest, mis käivad kaasas vaidlusega Lääne ajaloo üle… (Katkend lk. 118)

Head kaasamõtlemist!

Raamatut luges: Jane Haavel
Raamatuga saab tutvuda: teabekirjanduse saalis (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/2133004

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar