reede, 25. veebruar 2022

25. veebruar - Eesti Kirjameeste Seltsi asutamine Viljandis 150. aastat tagasi

Eesti Kirjameeste Selts asutati 1872. aastal Viljandis. Seltsi eesmärk oli eestikeelse kirjanduse edendamine ja selle kaudu Eesti rahva kultuuritaseme tõstmine. 

Seltsi esimene, asutamiskoosolek, oli 25. veebruaril 1872 kell 14 Linnu tänav 1 Schwalbe võõrastemajas, mis asus raekoja vastas. Hiljem paiknes selles hoones hotell-restoran Bristol, mis kuulus XIX sajandi algul Mathias Sprohgele ning XX sajandil ka Amalie Rauale ja tema pärijatele. Hiljem kasutati maja teist korrust üüriruumidena, all asus söögisaal. Mõnda aega olid ruumid sõjaväeüksuste kasutuses. 1943. aastal maja lammutati.

Asutamiskoosolekul oli ligi 30 inimest, teiste seas Johann Voldemar Jannsen, Hans Wühner, Johannes Eglon, Joosep Kapp, Jaan Adamson, Hain Henno ja Friedrich Kuhlbars. Koosolekut juhatas Johann Voldemar Jannsen. Seltsi presidendiks valiti Jakob Hurt, kes pidas seda ametit 1881. aastani. 

Hiljem peeti seltsi koosolekuid Viljandis veel vähemalt neljal korral. Seltsi liikmeks võis saada iga aus inimene, kes soovis seltsi kasuks midagi teha ja kes oli valmis liikmekohuseid täitma. Uusi liikmeid võeti vastu kas koosolijate konsensuse või hääletuse alusel. Liikmemaks oli kaks, valla koolmeistritele üks hõberubla aastas. Liikmetele seltsi tegevusest aruandmiseks avaldas eestseisus igal aastal "Eesti Kirjameeste Seltsi aastaraamatu".

Viljandi Linnavalitsuse kutse seltsi 150. aastapäevale pühendatud infotahvli avamisele

Organisatsiooni ümmarguse aastapäeva tähistamine toimub 25. veebruaril 2022 Viljandis ja 9. märtsil 2022 Tartus.
Kahes osas toimuv terviksündmus sai alguse Viljandis 25. veebruaril kell 12, kui avati Laidoneri 3 hoonel Eesti Kirjameeste Seltsi infotahvel. Nimetatud hoones elas ja töötas aastatel 1862-1924 kirjanik, koolmeister ja Eesti Kirjameeste Seltsi liige Friedrich Karl Johann Kuhlbars.
Fotofragment avamissündmuse ülesvõttest. Pildistas Herki Helves, originaal avaldatud Sakalas. URL: https://sakala.postimees.ee/7462985/kirjameeste-seltsi-auks-avati-infotahvel

Infotahvli kujundas
Kristjan Mändmaa ning sellelt leiab ka QR koodi, mida skaneerides saab lugeda Eesti Kirjameeste Seltsi kohta täiendavat infot visitviljandi.ee lehelt.

Loe ka Heiki Raudla 22. jaanuaril 1022 Sakalas ilmunud artiklit "Eesti Kirjameeste Selts asutati Viljandis"


Allikad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar