reede, 25. veebruar 2022

David Safier. MISS MERKEL. MÕRV UCKERMARKIS

Tänapäev, 2021
280 lk

Juba ilma raamatut avamata on selge, et peategelaseks on kuulus Saksa liidukantsler Angela Merkel ning kaanekujundus viitab otseselt Sherlock Holmesi`ile. 

Kohe alguses saame tuttavaks värskelt pensionile jäänud Angela, tema sümpaatse kvantkeemikust abikaasa Achimi, mops Putini ja turvamees Mike`iga. Uus elu Uckermarki linnakeses Klein-Freudenstadtis kauni Dumpfsee kaldal on idülliline, täis küpsetamist ja vanaduspõlve harmooniat. 

Ent niipea, kui Merkel kohaliku vabahärra Philipp von Baugenwitzi raudrüüs surnukeha veinikeldris avastab, ei jäta Sherlockiine Merkel jonni, et tegu pole enesetapu, vaid mõrvaga. Natukene vist ka selle pärast, et pidevalt kriise lahendama harjunud daam püüab kogu hingest vältida endise elu igatsemist.

Teos on täis humoorikaid viiteid Merkeli poliitikukarjäärile, mis tänasel päeval, mil Ukrainas toimuvad kohutavad sündmused, kannavad endas hoopis sügavamaid tähendusi. 

Paar näidet:

Poliitikutel on erinevaid tehnikaid selleks puhuks, kui nad teolt tabatakse. Saksa ministrid tavatsevad näiteks öelda: "Annan käesoleva situatsiooni kohta, mis puudutab seda kinnast, sobival hetkel kindlasti põhjaliku kommentaari." Vene ministrid ütleksid: "Eks me näe, kas sind vangis ka see kinnas veel huvitab." USA endine president ütleks: "Kinnas? See pole kinnas! Sa ise oled kinnas!"
[...]
Venemaa presidendi käest ei saanud ta kunagi Ukraina jaoks tõelist rahu välja kaubelda. Trumpi käest ei kuulnud ta iial üle kolme mõtteka sõna järjest ja tal ei õnnestunud kordagi takistada Berlusconit, et see ei annaks talle tervituseks märga musi põsele.

Mõnusalt nauditav satiiriline romaan kergemaks lugemiselamuseks. 

Raamatut luges: Veronika Raudsepp Linnupuu
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/2005826

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar