teisipäev, 31. mai 2022

Marje Ernits. LIBLIKAS ÕLAL

Eesti Raamat, 2021
184 lk

Raamat jäi mulle silma nii pealkirja kui ka kaanepildi tõttu. Siiski ei tasu nende kahe põhjal otsustada raamatu sisu üle. See raamat on kogumik kaheteistkümnest novellist, milles kirjeldatakse erinevate inimeste elu koroonapandeemiast tingitud eriolukorra ajal (kevad 2020).

Kogumiku esimene novell kannab pealkirja „Liblikas õlal“. Arvasin, et selles loos kirjeldatakse midagi ilusat, õrna ja lootusrikast sellest raskest perioodist, kuid tegelikult on see üks raamatu kurvemaid jutustusi. Ühe loo tegelaseks on ka kaanel kujutatud oranž kass.

Raamatus kirjutatakse koroonapiirangute aegsest elust: keskkooli lõpetamisest, kodukontoris ja välismaal töötamisest ning inimestest, kellel tuli eriolukorra tõttu ära jätta pulmapidu või sünnipäeva tähistamine. Mõne loo sisu tundub nii tuttav ja lähedane, aga teoses leidub ka üsna segaseid ja kummalisi juhtumeid, mis panevad imestama või kulmu kergitama. Kokkuvõtlikult võib öelda, et raamatu sisu on meeldetuletus sellest, missuguseid piiranguid ja ootamatusi eriolukord tekitas. Kuidas erinevad inimesed pingeolukordade ja piirangutega hakkama said? Mida toob kaasa olukord, kus inimesed on sunnitud nautima vaid iseenda ja oma kõige lähedasemate inimeste seltskonda?

Raamatut luges: Laura Randoja 
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal) 
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1993808

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar