kolmapäev, 19. mai 2021

VLRK 110: Viljandi Rahvaülikoolide Seltsi laulukoori eksperiment

15.03.1929 J. Rieti tehtud foto Viljandi Rahvaülikoolide Seltsi laulukoorist
Keskel koorijuht Augustin Pung
Originaali allikas: FOTIS

Septembris 1928 otsustas seltsi juhatus asutada laulukoori. Oma koori asutamine oli varemgi päevakorral olnud, kuid sai nüüd teoks paljude asjast huvitatute ning linnagümnaasiumi uue laulu- ja muusikaõpetaja Augustin Punga kui sobiva koorijuhi tõttu. Segakoor leidis rakendust seltsi pidudel ning sellest loodeti majanduslikku tuge ka raamatukogule ning kursustele.

Näiteks 24. märtsil 1929 korraldati Koidu seltsi saalis soome helitööde õhtu, mis algas A. Punga ülevaatega soome muusikast ning edasi esitati nii soome rahvalaule kui tuntumate heliloojate nagu Jean Sibeliuse, Oskar Merikanto, Armas Maasalo, Selim Palmgreni jt teoseid. Seltsi segakoor esitas neli laulu, ka soololaulud olid seltsi koori lauljatelt — prl L. Knudelt ja hr H. Zirnaskilt. Veel astus üles sümfooniaorkester A. Punga juhatusel ning viiulisoolo esitas hr A. Jonasse. Kokku müüdi 349 kontserdipiletit ja 109 tantsupiletit 278 krooni 17 sendi väärtuses. Samas olid ka väljaminekud üsna suured – saali üür, tasu tantsuorkestrile, lõbustusmaks linnavalitsusele, kavad, kuulutused jms – kokku 114 krooni ja 13 senti. 

Peod, loteriid ja korjandused nõudsid suurt organiseerimistööd. Tuli suhelda paljude inimestega, muretseda üritusteks vajalik ja hoolitseda selle eest, et kõik laabuks. Sellest tööst tegid suure osa raamatukoguhoidja ja -teenija. Kõigest hoolimata oli raha napilt. Enamik saadud summadest läks majanduskuludeks. Raamatute muretsemiseks ja lugemislaua ülalpidamiseks jäi vähe järele. Majanduslikult väga rasked olid aastad 1920, 1928 ja 1931, mil koliti ja tehti remonti. 

Ajalehes "Sakala" kirjutati sellest eksperimendist mõni aasta hiljem sedasi:

Rahvaülikoolide seltsi juures töötas segakoor ainult ühe aasta ja lagunes jälle, kuna seltsil puudus huvi koori olemasolu vastu.  Samal ajal tekkis siis ka mõte Viljandi Helikunsti Seltsi asutamiseks, mis teeks oma otseseks ülesandeks just seltskonnas poolehoidu ja helikunsti seltsi põhikiri registreeriti siseministeeriumis 8. augustil 1929. a. Uus selts võttis üle endise rahvaülikoolide seltsi segakoori pea terves koosseisus ühes koorijuht A. Pungaga [...] (Allikas: Laul laulu pärast // Sakala (1934) 3. okt.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar