laupäev, 31. juuli 2021

VLRK 110: Nikolai Baturin ja Viljandi Linnaraamatukogu

Kirjanik Nikolai Baturinil olid r
aamatukoguga väga südamlikud suhted. Ta kirjutas Viljandi Linna-raamatukogu 100. juubeliks, et peab seda oma raamatukoguks ajast, mil seitsme-kaheksa aastase poisikesena "tulles Lossimägedest üle Varesesilla linna poole" paiga avastas.

"Hakkasin seal kohe käima ning, lõug vaevu küündimas lauani, võtsin ülalt kellegi soojadest sõbralikest kätest vastu raamatuid, raamatuid, raamatuid . . . 
 Käin tänini Viljandi Linnaraamatukogus, mis asub nüüd mujal, kõrgemal – raamatutel on tung tõusta ülemale – ning võtan kellegi soojadest sõbralikest kätest vastu raamatuid. Tänan!" (Baturin, Nikolai. Raamatukogu (kr. bibliothèke) kui nurgakamber // Viljandi Linnaraamatukogu 100. 2011. Lk. 184)

Enne järjekordse romaani loomist käis ta ikka meie lugemissaalist selle tarvis vajalikke raamatuid või ajakirju laenamas. Hiljem, kui tervis ei võimaldanud tal enam ise nii tihti kohapeale tulla, suhtlesime korduvalt telefoni ja kirjakeste vahendusel - tema esitas päringu, meie lugemissaali naistega otsisime vastuseid ja soovitud materjali. Seda toredam oli hiljem romaanides ära tunda, et see infokild ongi see, mille kohta vastust otsisime. 


Viljandi Linnaraamatukogus on koostatud kaks Nikolai Baturini bibliograafiat: kirjaniku 50. juubeliks pani Nikolai Baturini kirjanduse soovitusnimestiku kokku Helle Valgus ja 25 aastat hiljem koostas Veronika Raudsepp Linnupuu uue nimestiku. Viimases lähtus koostaja kirjaniku tihti esitatud päringust viimasel ajal ilmunud arvustuste ja raamatutuvustuste kohta. Nii sündiski bibliograafia, mis koondab autori teoste loetelu juurde nimekirja avaldatud retsensioonidest ja artiklitest.

Mõned katked Nikolai Baturini kirjadest:

  • Astun ikka ka ise teilt läbi, raamatuõhku hingama. (18. oktoober ? – tõenäoliselt ajal, mil „Lendavat hollandlannat“ kirjutas)
  • Me kohtumine juubelipeol oli kena, sisukas, meeldejääv. Järgneva saja aasta pärast kindlasti kordame seda. (6.06.2012)
  • Tänu veelkord, kui päevi jagub panen sellest Te poolt väljanopitud varasema perioodika jm; lavastamata näidenditest ja filmistsenaariumidest uute siduvate asjade lisadega, kokku raamatu. (Põhimõtteliselt meie väikse Viljandi suurtest meestest nagu Kondas, Tondu jt.) Ehk õnnestub. (22.06.2016)




















Mitmed raamatukogutöötajad aitasid kirjanike tekstidel trükikujule jõuda. Algul abivahendeid otsida aidates, hiljem arvutisse tippides.
"Kord lugemissaali külastades küsis Nikolai Baturin, et kas meil on äkki kusagil vanast ajast alles jäänud mõned trükimasina tahmalindid. Nimelt armastas ta oma kirjatöid trükimasinaga teha, kuid uusi linte polevat kusagilt võtta. Ma ei tea, kas me talle sobivad lindid ka leidsime, sest vanemad kolleegid võtsid ülesande üle.  Teine kord saatsime talle raamatukokku liigse dubletina jõudnud suure luubi, et oleks parem teksti lugeda." (Veronika meenutus)
Viljandi Linnaraamatukogu omaaegne bibliograaf Kalli Kuhi meenutas 21. detsembril 2013 ilmunud "Sakala" artiklis raamatukogutöötajate ja kirjanike vahelist koostööd uute teoste trükiks ettevalmistamisel: 
"Mina kogusin kokku ja sisestasin arvutisse tema «Aken allikaga aeda» tekstid. Varasemaid kirjutisi on arvutisse ümber löönud ka raamatukogu praegune direktor Reet Lubi."


Nikolai Baturin üllatas lugemissaali töötajaid jõulude ajal mitmekiloste kommituutudega. Kommid on nüüdseks ammu söödud, ent nendega kaasas olnud head soovid on siiani alles. 
Raamatukoguhoidja Veronika meenutab oma esimest kohtumist jõulukinki tooma tulnud Nikolai Baturiniga: "Mul on olnud au Nikola Baturiniga kohtuda. Esimene kord ei teadnud ma kohe, kes on see ülisuure - no ikka üle 5 kg - kommikotiga jõluajal lugemissaali tulnud soliidne pikakasvuline erilise olekuga härrasmees. Muidugi teadsin ma tema raamatuid, mul polnud lihtsalt aimugi, milline ta välja näeb."

Suurmehe lahkumise järel kirjutas tema poeg Igor Baturin raamatukogule: 
"Teie tugi on olnud asendamatu paljude isa teoste sünnis, sh auhinnatud teosed. Läbi isa loomingu on lugematu hulk teie pühendatud tunde tiksunud millekski hindamatuks ja jäävaks. (…) Ilmselt harva on mõni Eesti raamatukogu olnud ka sedavõrd kirjanduse kaas- ja kaasalooja." (21. juunil 2019)
Nikolai Baturini poolt tagastatud raamatute
juures olnud märkmeleht 

Nikolai Baturini 85. sünniaastapäeva ja Viljandi Linnaraamatukogu 110. tähtpäeva tähistamiseks saab augustis 2021 vaadata kooskulgemise teekonda illustreerivaid materjale raamatukogu trepihalli vitriinides ja virtuaalnäitusena kodulehel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar