reede, 26. juuni 2020

Elli H. Radinger. VANADE KOERTE TARKUS


Kuidas jääda rahulikuks ja näha olulist ehk mida me hallkoonudelt õppida võime
Tänapäev, 2019
321 lk.

Kuna tegu on isikliku raamatuga, otsustas autor kirjeldada teile kõiki tundeid ja elamusi, mida toob kaasa elu koos vana koeraga. Koerad on varandus. Mida vanemaks nad saavad, seda hinnalisem on aeg, mida nendega veeta saame. Elli Radingeri koer Shira on inimaastates üheksakümne kuue aastane. Elu on oluliselt parem, kui meie kõrval on koer. Meie vanad koerad on saanud palju kogemusi jahilkäiguga, autode, laste ja võõraste inimestega, naabrite, loomaarstide ning teiste koerte ja kassidega. Koer on aastatega targaks saanud. Kui palju aastaid on koertele antud elada? Millised koeratõud elavad kõige kauem?

Koeraomanikud tunnevad omavahel end nagu nähtamatu niidiga ühendatuna. See side on armastus, soojus ja hoolitsus, mida oma loomadele iga päev pakume. See side muudab meid paremateks inimesteks. Pühakuid kujutatakse piltidel pead ümbritseva pühapaistega. Koerad sünnivad sellise nähtamatu oreooliga. Koerad õpetavad meid elama väljaspool sõnu, kuulama teadvuse teistsuguseid vorme, häälestuma teistele rütmidele ning nägema südamega.

Autor katkestas oma koera pärast iga aastased hundiuuringud Yellowstone`i rahvuspargis. Hundid on tema elu rikastanud nii isiklikus kui ka intellektuaalses plaanis. Nüüd ta loobus sellest kõigest, oma koera nimel. Teadlased on teinud eksperimendi teada saamaks, mis aktiveerib koerte aju tasukeskust kõige enam. Tulemused näitasid, et kõigele muule eelistasid koerad oma peremehe kiitust, et sotsiaalne tasu on neile võibolla samasuguse tähendusega kui inimestele. Millised on koerte harjumused ja milline on koos oma neljajalgsete sõpradega parim ja naljakam koosveedetud aeg?

Kes osalevad Californias iga-aastasel maailma inetuima koera valimistel? 2017.a. võitis tiitli Napoli mastif Martha. Millega tema silma paistis? Kuidas üldse kutsikast kasvatada endale kuulekas ja usaldav sõber? Autor ütleb, et perfektsionism on keelumärk, mis ei luba edasi areneda.

Koerte jaoks on andestamine ja leppimine mõne minuti küsimus. Inimene on tõenäoliselt ainus elusolend, kes peab viha. Elu ja armastus on ettearvamatud. Asjad lihtsalt juhtuvad. Tuleb lahti lasta ja edasi minna. Meie koerad oskavad seda suurepäraselt. Koertel on võime jätta minevik selja taha ning tunda rõõmu igast päevast. Armastus on ainus mis maksab.

Koerad oskavad ka kuulata. Nad jälgivad teie kehakeelt, vaatavad teile otse silma, kallutavad kergelt pead ja ... kuulavad. Millised miimikamuutused võivad olla koerte teadlikud suhtluskatsed? Koeral on teie välimusest, sissetulekust või sotsiaalsest staatusest täiesti ükskõik. Ta tahab lihtsalt olla teiega koos. Selline ainulaadne poolehoid on tohutult tervendav. Meil kõigil on seda vaja.

Koertega on sama lugu nagu inimestega – kes ennast mentaalselt ei arenda, käib varem või hiljem vaimselt alla. Sellest, kuidas hallkoonudele tegevust pakkuda, on kirjutatud palju raamatuid. Eriti hästi sobib koertele lõhnajälje jälitamine. Lõhnade lugemine ja tõlgendamine arendab koeri vaimselt, parandades nii nende keskendumisvõimet. Aga milline põhimõte on Viini teadlaste poolt koerte jaoks arendatud arvutimängu programmil?

Koerte imepärast õpivõimet näitab Ameerika borderkolli Chasre, kes tunneb ära 1022 objekti kirjelduse ning suudab need jaotada isegi erinevatesse kategooriatesse.

Meie vanad koerad armastavad oma elu, olgu see häälekas või vaikne. Nad ei lase end vanaduse ilmingutest heidutada. Ka sellega võivad nad meile eeskujuks olla. See raamat on armastuse- ja tänukiri kõigile autori neljajalgsetele kaaslastele, kes on oma elu meiega jaganud ja kinkinud meile õnnelikke ja imelisi aastaid. Vanad koerad on suur õnnistus. Nende eest hoolitsemine ja nende armastus teevad meile au. Püüdkem olla selle väärilised.

Huntide ja koerte asjatundja Elli H. Radinger jutustab selles raamatus kaasahaaravalt tõestisündinud lugusid koertest - usaldusest, kannatlikkusest, armastusest, tänulikkusest, andestamisest ja aastate jooksul kogutud elutarkusest. See raamat on suure soojusega kirjutatud austusavaldus inimese parimale sõbrale.

Raamat kuulub sarja „Looduse lood“.
Raamatut luges: Kersti Joonsalu
Raamatuga saab tutvuda: teabekirjanduse saalis (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1891077

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar