pühapäev, 24. oktoober 2021

24 oktoober - Johannes Kokk

Johannes Kokk

24.10.1926 Laanekuru küla, Viljandimaa - 1997
Agronoom ja kodu-uurija


Johannes Kokk õppis Raudna 6-klassilises koolis ja Viljandi 2. gümnaasiumis. Lõpetas 1952. aastal Olustvere põllumajandustehnikumi.

Töötas agronoomina Raudna masina-taktorijaamas ja Viljandi sordikatsepunktis. Oli Karula traktorijaama melioraator, Hummuli vanem-agronoom, Taagepera sovhoosi peaagronoom, Gagarini-nimelise sovhoosi Aindu osakonna juhataja ning Heimtali sovhoosi Raudna osakonna juhataja. 

Elas isatalus Parastumaal. Kui Heimtali sovhoosist sai Viljandi näidissovhoosi osakond, asutas direktor Ilmar Mändmetsa toel Raudna koolimajas koduloomuuseumi, mis avati 1987. aastal. Hiljem sai sellest Anu Raua muuseum.

Johannes Kokk on oma Laanekuru küla ajaloo uurimuse eest saanud vabariikliku tunnustuse. Ta hoidis korras 13. sajandist pärit maa-alust kalmistut sünnikodu ligidal.


Lõik Helgi Kaldma 2009. aasta juuni "Sakalas" ilmunud artiklist "Laanekuru põldudel kasvab lopsakas vili" (Link DIGARIS: https://dea.digar.ee/page/sakala/2009/06/09/8):

Johannes Kokka (1926—1997) mäletatakse Heimtali kandis ilmselt veel kaua. Ta töötas toonases Viljandi näidissovhoosis agronoomi ja põllu-brigadirina. Aga tõsise jälje jättis hoopis tema harrastus, kodu-uurimine. Aastakümnete vältel ilmus temalt ajalehtedes vist küll sadakond kodu-uurimuslikku artiklit.

Kõikide eelmise sajandi lõpul Laanekuru mail elanud inimeste lood koos fotodega talletas Johannes Kokk masinkirjatrükis valminud kaunilt köidetud raamatusse «Laanekuru. Küla ajalugu» (1986). Veel paksem käsikirjaline kogumik kannab pealkirja «Heimtali koduloomuuseumi saavutustest ja tänapäevast», kolmas kogumik peegeldab aga Johannes Koka suguvõsa minevikku.

Kõik ehk ei mäletagi, et just Johannes Kokk asutas Heimtali muuseumi. Kunstnik Anu Raud andis sellele sisu ja tegi muuseumi nähtavaks kogu Eesti ulatuses. Ehk nagu poeg Margus ütleb: «Isa tegi meeletu töö.» Ta oli koolipoisina isale kodu-uurimuslikel käikudel toeks, aidates muuseumile vajalikke materjale koguda.

Allikas: Luik. T. Paistu kihelkond. Paistu, 1998. Lk. 101

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar