esmaspäev, 1. veebruar 2021

György Dragoman. TULERIIT

Draakon & Kuu, c2020
431 lk. 

Raamatu peategelane on kolmeteist-kümneaastane Emma, kelle silmade ja kogemuste läbi viiakse lugeja ühe Idabloki maa iseseisvumise segasesse aega. Autor ei nimeta riigi ega linna nime, kus tegevus toimub, iga lugeja saab oma kogemustele tuginedes koha valida. Teemad, mida raamatus käsitletakse on üldisemad ja ei piirdu vaid ühe kindla riigiga.

Emma vanemad on autoavariis hukkunud ning ta õpib internaatkoolis. Ühel päeval tuleb kooli vana naine, kes väidab, et on Emma vanaema. Tüdruku vanemad ei ole kunagi vanaemast rääkinud aga sellest hoolimata teeb Emma otsuse tema juurde elama minna. Vanaema juures, uues linnas, uues koolis hakkavad hargnema keerukad lood – mineviku-lugudest varjutatud tänane päev.

Kaasahaarav raamat on lugu muutumisest ja kasvamisest. Diktatuuri-riigi muutumine demokraatlikuks, teismelise kasvamine täiskasvanuks, täiskasvanu soov selgitada minevikku ja hoida lähedasi. Ühiskonnas on keerulistel aegadel väga oluline usaldus, hoolivus ja soov mõista. Hukkamõistmine, jõhkrus ja võimuiha viivad vaid vägivallani, mis tekitab inimestes hirmu ja lootusetuse tunnet. Igast lootusetuna näivast olukorrast on väljapääs, kui endasse uskuda ja teisi inimesi austada. Teoses on unenäolisi kirjeldusi, müstikat, jõhkrat minevikku, lootust helgemale tulevikule.

Head lugemist!


Raamatut luges: Reet Lubi
Raamatuga saab tutvuda: laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal) 
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1968834

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar