teisipäev, 27. aprill 2021

Alisa Verde. MIDA SA TEEKSID, KUI SA EI KARDAKS?

Paradiis, 2019
183 lk. 

Raamatu autor Alisa Verde on maag, kes ei kuule „hääli“, ei näe surnuid, ei tunne vibratsioone, ei lange hüsteeriasse ega hakka mingitel nähtamatutel põhjustel nutma. Pigem soovib selgeltnägija saates osalenu pidada ennast materjalistiks ja skeptikuks, siiski väikeste mööndustega, sest ta eelistab vaadata pisut sagedamini „reaalse“ maailma piiride taha ning arendada endas intuitsiooni.

Alisa lubab oma raamatus heita pilgu tema keerulisse lapsepõlve ja vastuolulisse noorusaega. Tutvustab lugejat vastuvõtu tingimustega, mida ta teeb tänapäevaselt moodsal viisil sotsiaalvõrgustiku vahendusel. Loetleb üles teemad, milles võib tema poole pöörduda ja hoiatab lugejat teemadega, milles ta mitte mingil juhul abi ei anna. Pakub päris asjalikku, võib isegi öelda, et psühholoogilist nõu oma hirmudest lahti saamiseks. Puudutab päris valusalt tütre ja ema võimalikke omavahelisi konflikte ning jagab soovitusi probleemiga toime tulemiseks. Soovitab vaadata filme, mis teda on kõnetanud ja milles ta ennast kõige rohkem ära tunneb. Raamatust võib leida abi inimene, kes vaevleb mingi sõltuvuse käes ning ei ole leidnud seda miskit, mis aitaks tal sellest vabaneda. Abi saavad ka üksikud kaaslase otsijad ning naised, kes ei ole enam oma esimeses nooruses ja igatsevad kaotatud noorust tagasi.

Nii, et tegemist oleks nagu eneseabiõpikuga, ainult et selles raamatus ei soovita maag unistuste täideviimiseks tegeleda nõidusega vaid paneb lugeja südamele, et kõik on ikkagi inimese enda teha. Eelkõige tuleb tööd teha endaga, siis tulevad ka tulemused.

Lisan juurde väikese katkendi tema raamatust lk 74:

Tunnetada oma üksindust, milleni jõudsid läbi sellise tihniku, et isegi meenutada on igav. Tunda seda, peaaegu kartmata. Olla üks rahvamassist – see pole üksindus. Kui lähedased on su hüljanud ja sugulased maha kandnud – see pole üksindus. Saada rahva vaenlaseks – see pole ammugi üksindus. Seda mõistab igaüks, kes on sattunud kas või kordki teispoolsusesse. Pole tähtis, mis oli põhjuseks – kooma või sügav haigus. Mõned neist, kes on selle kõik üle elanud, elasid pealekauba üle ka SELLE – lõputu külma tühjuse. Sellise, kus õudus kaotab mõtte, sest peale selle ei jäägi midagi.

Sõnade kasutus tema raamatus on kohati nii osav, et lugemise ajal tekib küsimus, kas autor kasutab ka igapäevaselt selliseid sõnalisi väljendeid või on need ainult raamatu tarbeks ritta seatud. Igatahes noor maag suutis mind mitu korda meeldivalt üllatada nii osava sõnakasutuse kui ka sügavalt isikliku eneseväljendamise oskuse poolest.

Raamatu lõpus esitab Alisa lugejale küsimuse „Aga mida sa teeksid, kui sa ei kardaks? Jäin minagi hetkeks mõtlema, mida ma siis oma eluga peale hakkaksin, kui ma mitte midagi enam ei kardaks?

Raamatut luges: Jane Haavel
Raamat asub: teabekirjanduse saalis (4. saal)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar