esmaspäev, 5. aprill 2021

VLRK 110: Viljandi Esimese Lugemisringi tegija HANS KANGUR

VEL liikmeks registreerimise kanded protokolliraamatus aastatest 1913-1914.
1913. aasta kande juures täpsustus "Tallinna uul, Urbeli m" ja 1914. aastal "Tallinna uul N9".

Sai jaanuaris 1914 preili Thymuse asemel raamatute väljaandjaks, mis ametisse valiti ka 13. veebruaril toimunud üldkoosolekul. Raamatute väljaandjana toimetas neljapäeviti kell 8-9 ühes härra Jaan Leppikuga.


Allikas: Sakala (1878-1940), nr. 12, 29 jaanuar 1914  https://dea.digar.ee/article/sakalaew/1914/01/29/13

"Wabaduse" perekonna-õhtule
oli laupäewal rohkesti kutsustud pidulisi ilmunud. Noor esimees H. Kangur tutwustas ennast kõnelejana. Rahulik ja waba aine käsitus näitas, nagu oleks siin harjanud kõnelejaga tegu, kuigi see esimene etteaste oli. Sama õnnestas ka ta ilulugemine. Suurema osa eeskawast täitis abiesimees neiu Awikson lauljannana, koorijuhatajana ja ilulugejana. Piduliste meeleolu oli tore. - "Wabadus" tahab tihti sarnaseid perekonna-õhtuid pidada.
 

Võib arvata, et tegu oli Viljandi karskusselts „Vabadus“ tolleaegse esimehe Hans Kangruga, sest „Vabadus“ ja Lugemisring tegutsesid 1914. aasta märtsini mõlemad veel Posti tänav 6 aadressil. Lugemisringi algusaegadel tegutsesid kaks seltsi tihedasti ürituste ja koolituste korraldamisel koos.

Plaaniti leida isegi  ühisruum kolmele seltsile: lugemisring, karskusselts "Vabadus" ja spordiselts "Tulevik". Selles pidi Soome eeskujul leiduma ka tee- ja kohviruum. Väärt mõte jäi kahjuks teostamata. Ruumipuuduse mure püsis ja läbirääkimiste tulemusel õnnestus lugemisringi raamatukogul 1914. aasta märtsis leida varjupaik "Sakala" toimetuse ruumides Tartu tänav 9a. Lugemisringi kasutada olid lauad ja toolid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar