esmaspäev, 25. oktoober 2021

Lauren McLaughlin. SAADA PILTE

Postimees, 2020
429 lk. 

Lugu, mille kohta raamatu autor ütleb, et tegemist on väljamõeldisega, toimub Ameerika Ühendriikides Põhja-Carolina maakonnas, kus asub väike linn nimega Jonesville.

Keskkooli parimad sõbrannad Suze, Nikki, Ani ja Lydia teavad teineteisest peaaegu kõike. Siiski ühel päeval tunnistab Suze sõbrannadele, kuidas teda ühel peol korgijoogi mõju all seksuaalselt ära kasutati, temast pilte tehti ning nüüd peab ta tegema kõike seda, mida väljapressija temalt soovib. Kuna tüdrukud on andnud omavahel lubaduse teineteist alati aidata pealetükkivate kuttide eest, siis nüüd ei jää neil muud üle kui tegutseda.

Kas õnnestub uimastamise ja väljapressimise eest vastutava tüübi vahelevõtmine või riskida sellega, et sõbranna ei jää häbisse terve maailma ees endast tehtud alasti piltidega? Tüdrukutel tekib plaan pääseda poisi majja, ta uimastada ning kaotada kõik kompromiteeriv materjal. Plaan isegi õnnestub. Sellegi poolest läheb seal majas midagi totaalselt valesti, sest järgmisel päeval leitakse osariigi meistriks kuulutatud maadleja Tarkin Shaw oma kodust surnuna.

Katkend raamatust lk. 108:

„Ma ei tea isegi, kuidas ma sinna sattusin,“ vastab ta. „Kui üles ärkasin, tundsin end nii halvasti, et haarasin Nikki kummutilt oma autovõtmed ja sõitsin koju. Läksin otse voodisse ja vajusin ära. Siis, umbes kella üheteistkümne ajal sain sõnumi võõralt numbrilt. Kirjas oli: helista kui üleval oled. Siis tuli teine: ps. aitäh piltide eest. Nii et kirjutasin vastu. Kes see on? Mis piltide? Ja ta vastas: oled nii armas, vaata oma telefoni.

Noortele väga aktuaalsetel teemadel kirjutatud lugu on sisult kaasahaarav ja tempokas. Siiski sobilikum lugemiseks neile, kes kuuluvad juba vanema kooliea tagumisse vanuserühma. Väikeseks miinuseks kohatine mitte eriti hästi mõistetav tekst – võib olla on tõlkes midagi kaduma läinud. Tegelikult on tegemist omajagu põnevust pakkuva noorteromaaniga, mille teemadeks on manipuleerimine, seksuaalne ahistamine ning küberkius, aga loost ei puudu ka noortele väga olulised asjad nagu sõprus ja tunded.

Seda raamatut lugedes võib tõesti uskuda, et tüdrukud ongi vahest poistest tugevamad ning, et see võib juhtuda selle pärast, et neil ei jää lihtsalt muud üle.

Raamatut luges: Jane Haavel
Raamatut saab laenata: laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal)
Link raamatu reserveerimiseks: https://www.lugeja.ee/record/2001413 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar