neljapäev, 23. september 2021

23. september - Tõnu Kukk

Tõnu Kukk
Sündinud 23.09.1961 Jõhvis
Eesti kunstnik ja karikaturist


Õppis Adolf Kesleri nimelise Keskkooli kunstiklassis, Jõhvi Kunstikoolis ja Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis graafika erialal. Elab Olustveres ja töötab Viljandis.

Tema huvialadeks on šaržide ja karikatuuride joonistamine, palindroomide loomine ning heraldika. Tema karikatuure on avaldatud huumoriajakirjades Pikker ja Pilkaja, tema kujundatud on mitmed raamatud.

Tõnu Kuke kujundatud logo
Tõnu Kukk on loonud arvukalt asutuste logosid ning linnade ja valdade vappe.
Nende puhul on ta kunstnikuna kasutanud eelkõige heraldikale omaseid klassikalisi võtteid: legende, keskaegsete sümbolite detaile ning antiikmütoloogilisi ja kristlikke sümboleid.

Ta on arvukalt loonud logotüüpe, tuntumad neist on ehk pärimusmuusika festivali ja Päri­musmuusika aida visuaalsed tun­nused. Samuti Kondase keskuse, Viljandi muusikakooli ja Viljandi linnaraamatukogu märgid. Tema oli ka Eesti Vabariik 80 logo au­tor. Muuseas, Paia ristis seisev mulgi mees on samuti Kuke ku­jundusidee teostus, mis tugineb kuulsale "tikutopsi pildile".

Eesti kultuuriloos on talle is­tekoha kindlustanud kuksiim: isikupärane must-valge kujundi­keel, milles avaldub kunstniku visuaalne vaimukus. Ta hakkas kuksiime looma 1993. aastal ning on seletanud seda mõistet järgmiselt: "Sõna "kuksiim" on tuletatud kunstniku nimest ja terminist "maksiim" (põhimõte, elutarkus, käitumisreegel). Kuksiimid on puändikad sõna- ja kujundimänguga märgid, mis kannavad endas omapärast huumorit, vihjeid ja allegooriat. Nende tähenduslikkuse ja vihjelisuse mõistatamine pakub omaette lõbu ja lusti."

Eesti esimene kuksiimide näitus ja ühtlasi Viljandi esimene arvutigraafika väljapanek oli 1995. aastal Kilpkonna galeriis.


Allikad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar