teisipäev, 7. aprill 2020

Kristi Rebane. AITÄH ELU EEST


Toimetanud: Karme Beek
Ilmumisandmed: Tallinn: Tänapäev, 2016
Kirjeldus: 294 lk

Peategelane noor neiu Deivi kannatab depressiooni all. Näljutamine, endasse sulgumine, koolikiusamine, alkohol ja narkootikumid on need teemad, mis noorte seas tihti probleeme tekitavad ja nii juhtub ka Deiviga. Talle tundub, et terve klass on tema vastu, tüdrukute liider Siret teeb kõik võimaliku, et tema elu koolis täielikuks põrguks teha. Teda narritakse ja alandatakse. Neiu hakkab end teadlikult näljutama, koolist puuduma. Talle tundub, et ainuke, kes tema poolt on, on klassivend Martti. Ka vanematega puuduvad Deivil usalduslikud suhted, ema küll märkab, et midagi on valesti tema tütrega, kuid ta ei keskendu tütre muredesse piisavalt ja ei oska ka olla toeks.

Määramatu hulk koolivägivalla all kannatajaid kasutab sellega toimetulemiseks ennasthävitavaid meetodeid. Söömishäirete all kannatajad võivad selle haigusega elada aastaid, otsimata abi ja ravivõimalusi.


Katkend raamatust lk. 190-191:
Lappasin aknalaual bioloogia õpikut. Tunni alguseni oli jäänud kõigest 10 minutit. Selle ajaga polnud mul lootustki nii mahukat teemat endale selgeks teha, kuid püüdsin talletada nii palju infot kui võimalik. Pea oli hommiku kohta üllatavalt klaar, mis andis lootust, et ehk saan töö normaalsele tulemusele tehtud, kuid see lootus kahanes iga uue minuti täitudes.

„Deivi-Deivi-Deivi! Kuule, sa ikka tead, et Deivi on tegelt üldse poisinimi vä? Ma tean ühte lauljat, kelle nimi on Davey! Ja Daisy venna nimi on David,“ kõlas otse mu selja tagant Sireti häirivalt nasaalne hääl, mis oli piisavalt vali, et kõik klassi juures viibijad algava stseeni publikuks muutusid. Kahju ainult, et keset koridori popkornimasinat polnud paigaldatud.

Tuvastasin umbes kümmekond õpilast, kes olid pilgud õpikulehelt minule tõstnud, ega teadnud, kas olla solvunud või pigem meelitatud tõsiasjast, et minu alandamise jälgimist rohkem prioritiseeriti kui head õppeedukust.

Raamatut luges: Jane Haavel
Raamatuga saab tutvuda: laste- ja noortekirjanduse saalis (3. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1395913



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar