esmaspäev, 6. aprill 2020

Sirje Kiin. KIRJANDUSE VABADUS JA VABADUSE KIRJANDUS: ARTIKLEID, SÕNAVÕTTE JA (SISE)ARVUSTUSI 1977-2019

Raamatu saatesõnas nimetab Thomas Salumets artiklite kogumikku tõeliseks tekstide aardelaekaks. Raamatus on avaldamata sõnavõtte, arvustusi, loomeloolisi käsitlusi, kirjanduslikke arutlusi ja üks peatükk heidab pilgu Soome-Eesti kirjandusse. Raamatus on mahukas nimeregister ja Sirje Kiini valikbibliograafia 1970-2019.

Huvitav on lugeda Eesti Raamatule kirjutatud siseretsensioone, mille hinnangute põhjal tegi kirjastus avaldamisotsused. Ilmekas näide nõukogude absurdist, kus keelatud autor arvustab keelamata autorite käsikirju ja hindab, kas neid avaldada või mitte. Kirjandusloolised tekstid panevad mõtlema, et kes siis on eesti kirjanik? Kas väliseestlased on eesti kirjanikud? Milline on olnud kirjanike biograafiate kirjutamise traditsioon ja kas peaksime ilmunud biograafiad kriitilise pilguga üle vaatama ning ehk kirjutama uute uuringute ja andmete põhjal uued?

Kirjanduse vastu huvi tundev lugeja saab artikleid lugedes liikuda nõukogudeaegsest totalitaarsest ühiskonnast vabasse vabariiki. Artiklid annavad sissevaate paljude autorite teemakäsitlustesse ja aitavad paremini mõista tekstide kirjutamise tagamaid.

Head kirjandusrajal kulgemist!

Raamatut luges: Reet Lubi
Raamatuga saab tutvuda: ilu- ja teabekirjanduse saalis (2. saal) ja koduloo kogus (4. saal)
Link raamatule andmebaasis Urram: https://www.lugeja.ee/record/1932915

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar